Mersin’in Mut ilçesinde yaşayan 44 yaşındaki Faruk Devam, babasından devraldığı 59 yıllık lokantayı geçmişin izlerini taşıyan bir kültür durağına çevirdi. İlçenin Dış Çarşı Caddesi’nde yer alan lokantada, 2004 yılından bu yana bölge halkının geçmişte kullandığı ev eşyalarından giysilere, aletlerden yaşam tarzını yansıtan çeşitli objelere kadar birçok materyal sergileniyor. 1966 yılında babası tarafından açılan bu mütevazı lokanta, bugün adeta küçük bir etnografya müzesi niteliğinde. Faruk Devam, yıllar içinde bir araya getirdiği, tarihi 1890’lara kadar uzanan eşyaları iş yerinde raflar ve duvarlar aracılığıyla ziyaretçilere sunuyor.
"Topladıkça koleksiyona dönüştü"
“Eskiler aslında hiç eskimez” düşüncesiyle yola çıktığını söyleyen Devam, ilk başta sadece dekoratif amaçla başladığı bu serüvenin zamanla bir koleksiyona dönüştüğünü belirtiyor. İnsanların geçmişten kalma objeleri “Bende de vardı” diyerek hediye etmeye başlamasıyla koleksiyonun büyüdüğünü ifade eden Devam, “Gelen müşteriler burada geçmişe dair anılarını tazeliyor. Sayısını bilmiyorum ama 1890’lardan 1990’lara kadar çeşitli dönemleri yansıtan malzemeler mevcut” dedi.
"Kent müzesi gibi"
Lokantaya gelen müşteriler ise mekândan oldukça etkilenmiş durumda. Ziyaretçilerden Hasan Gezer, bu tür tarihi objelerin genellikle müzelerde görüldüğünü belirterek, “Hem yöreye özgü yemeklerin sunulduğu hem de kültürel belleği yaşatan bir yer olmuş. İnsan bir kente gittiğinde oranın geçmişine dokunmak ister. Bu lokanta, müze işlevi görerek bu ihtiyacı karşılıyor” dedi. Gezer, lokantanın doğal bir şekilde kültürel mirasa dönüştüğünü belirterek, “Toroslar'da bir kayanın içinden çıkan bir fidan gibi… Burada da bir lokanta, adeta bir kent müzesine dönüşmüş” ifadelerini kullandı.