Dünyanın en trajik deniz kazalarından biri olan Titanik faciasıyla ilgili yeni bulgular, yapılan tam kapsamlı dijital tarama sonrası gün yüzüne çıktı. BBC’nin haberine göre, geminin 3 bin 800 metre derinlikteki enkazı ilk kez üç boyutlu ve bütün halinde görüntülendi. Araştırmalar, geminin batışına dair daha önce bilinmeyen önemli detayları ortaya koydu.
A4 Kâğıdı Büyüklüğünde Delikler Tespit Edildi
Uzmanlar, Titanik’in gövdesinde A4 kâğıdı boyutlarında çok sayıda delik bulunduğunu belirledi. Bu küçük gibi görünen yapısal hasarların, buzdağı çarpması sonrası oluştuğu ve batış sürecini hızlandırdığı ifade edildi. Ayrıca, buzdağının bazı parçalarının çarpışma sırasında yolcu kabinlerinin içine kadar girdiği de görüntülerle doğrulandı.
“Titanik Hâlâ Hikâyesini Anlatıyor”
Araştırmanın başında yer alan Titanik uzmanı Parks Stephenson, geminin hâlâ anlatacak çok şeyi olduğunu belirtti:
“Titanik, bu felaketin yaşayan son görgü tanığı. Yeni görüntüler, onun daha önce bilinmeyen hikâyelerini gün yüzüne çıkarıyor.”
Kazan dairesindeki kahraman işçiler
Geminin kazan dairesinin incelendiği yeni görüntülerde işçilerin, geminin ışıklarının açık kalması için sonuna kadar mücadele ettikleri anlaşıldı.Stephenson, ışıkları açık tutmak için fırınlara kömür depolayan mühendis ekibinin çabaları sayesinde birçok kişinin hayatının kurtulduğunu belirtti.
İşçilerin ışıkları ve elektriği sonuna kadar çalışır durumda tuttuklarını kaydeden Stephenson, "Böylece mürettebata cankurtaran botlarını zifiri karanlıkta değil, az ışıkla güvenli bir şekilde suya indirmeleri için zaman tanıdılar." dedi.
Stephenson, incelenen görüntülerde buhar vanasının gemi battıktan sonra açık halde bulunmasının bu durumu kanıtladığını söyleyerek, bu ekibin kahramanca davrandığını kaydetti.