Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazı, araştırma ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar sırasında antik kentin liman hamamının yanındaki alanda Roma Dönemi’ne tarihlenen bir kadın heykeli ortaya çıkarıldı. Heykelin vücudu tamamen korunmuş durumda ve üzerinde iki katlı bir elbise görülüyor. Heykelin kimliği henüz belirlenemedi, ancak bir tanrıça, imparatoriçe veya burada yaşamış önemli bir kişi olabileceği düşünülüyor. Heykel, yaklaşık 1500 yıl önce bölgeyi etkileyen büyük bir deprem sonucunda toprağa gömülmüş. Heykelin çıkarılması için uzman bir ekip büyük bir özenle çalıştı. Heykel, bilimsel inceleme, temizlik, koruma ve onarım işlemleri için alandan alındı.

“ZAMAN TÜNELİNE GİRİYORUZ”

Burdur'da Te*ör Propagandası Yapan 9 Sosyal Medya Hesabına Erişim Engeli Burdur'da Te*ör Propagandası Yapan 9 Sosyal Medya Hesabına Erişim Engeli

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, Anemurium Antik Kenti’nin M.S. 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar yoğun bir yapılaşmanın olduğu bir kent olduğunu söyledi. “Biz buraya zaman tüneline giriyoruz diyoruz. Buraya girdiğimizde 1800 yıl öncesine gidiyoruz. Kentin kuruluşuyla ilgili farklı iddialar var ama biz arkeologlar elimizdeki somut verilere göre konuşuruz. Elimizdeki veriler kentteki mimari kalıntıların en erken MÖ 2. Yüzyıla, buluntuların ise MÖ 5. Yüzyıla kadar uzandığını gösteriyor. Yani kentin 2500 yıl öncesinde var olduğunu kesin olarak biliyoruz. Hititler dönemine kadar uzandığı da söyleniyor ama bununla ilgili henüz bir bilgimiz yok” dedi.

“HEYKEL GERÇEK BİR KİŞİNİN PORTRESİ OLABİLİR”

Kazı çalışmalarının aşağı şehir olarak adlandırılan kamusal alanlarda yoğunlaştığını belirten Prof. Dr. Tekocak, “Burada Liman Hamamı diye adlandırdığımız bir yapı var. Burada hamamın niteliğini ve işlevini anlamak için kazılar yaptık. Sonra hemen yanındaki alanda da hamamla bir bağlantısı olup olmadığını görmek için kazılar yaptık ve çok ilginç kalıntılar ve buluntularla karşılaştık. Buranın bir çeşme anıtı olabileceğini düşünüyoruz. Ve bu çeşme anıtını süsleyen çok güzel bir kadın heykeli bulduk. Kadın heykeli diyorum çünkü henüz kime ait olduğunu bilmiyoruz, başını bulamadık. Şu anda ayakta duran, giyimli M.S. 2. yüzyıla ait bir kadın heykeli var.

Başının, kollarının ve ayaklarının bir kısmı eksik. Kollarından birini sonra bulduk, çalışmalar devam ediyor, umarım başını ve diğer eksik parçalarını da bulacağız. M.S. 2. yüzyılda gerçekten yaşamış bir kişinin portresi de olabilir. Eğer öyleyse biz 1800 yıl önce burada yaşamış bir kişinin yüzüyle, resmiyle, heykeliyle tanışmış olacağız. Roma çağında bu tür portre sanatı gelişmiştir” diye konuştu.

Heykelin antik kentteki önemini vurgulayan Prof. Dr. Tekocak, “Anemurium Antik Kentin ilk dönem kazılarında, yani bizden önce çalışan ekiplerin yaptığı kazılarda böyle bir heykel ortaya çıkmadı. Bu yapı içinde bulduğumuz en anıtsal eser bu. Böyle bir şey ilk defa görüyoruz. Bu bizi çok heyecanlandırdı. Tüylerim ürperdi. Çok güzel bir duygu yaşadım. Buraya geldiğimde saatlerce oturup seyrettim. Tabi ki tüm buluntular tarihi açıdan çok kıymetli ama böyle anıtsal bir eser ve insanla ilgili daha fazla bilgi verecek bir şey olunca bizim için çok daha değerli oluyor” dedi.

Heykelin çıkartılmasını yerinde izleyen Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir ise “Kazı çalışmaları sırasında bir kadın heykeli bulduk. Bugün de belediye başkanımızla, kazı başkanımız, Kültür Bakanlığımız temsilcilerimizle birlikte heykeli alıp, müzeye göndereceğiz. Kadın heykelinin bulunması bizi çok sevindirdi, heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı. Heykelin turizm açısından da önemli olduğunu belirten Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç da “Anamur turizmine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Anamur zaten doğasıyla güzel bir yer. Ama tarihiyle de güzel olduğunu biliyorduk, ancak yeni çıkan eserlerle Anamur’un öneminin daha da arttığını çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA