Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıl 17. kez verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne, çağdaş Türk edebiyatının usta ismi Murathan Mungan layık görüldü.

2024 yılı için önerilen adaylar arasından Mungan, başta şiir olmak üzere öykü, roman, oyun ve deneme gibi edebiyat türlerinde verdiği eserlerde kendine özgü lirizmiyle bir kültür figürü olarak öne çıkması nedeniyle seçici kurul tarafından ödüle layık görüldü.

Yaşadığı coğrafyanın efsanelerini oyunlaştırırken yereli evrensel bir dille aktarmasının da seçilmesinde etkili olduğu belirtilen Murathan Mungan'a ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol birlikte verdi.

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Murathan Mungan’a Verildi 2

Murathan Mungan: Sahip Olduklarıma Yaslanmadım

Ödül töreninde söz alan Murathan Mungan, Mersin’in konukseverliği ve sanata verdiği değer için teşekkür etti ve şunları söyledi:

"Gerektiği zaman gülünç olmayı gerektiği zaman dışlanmayı, ötekileştirilmeyi göze almadan başarı olmuyor" dedi. Oyun yazmayı ilk olarak 8 yaşında denediğini ancak bir nesneyi tanımlaması sonrası vazgeçtiğini anlatan Mungan, "Ardından eşyaları, mekanları tanımlayabilme üzerine çok çabaladım. Yazar olarak da insan olarak da sahip olduklarımı cepte bilip onlara yaslanmadım. Her zaman eksik olduğum, öğrenmem gerekenlere yöneldim. Sanatın rekabet olmadığını öğrendim. Kendimle yarıştım. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Mesele başkası değil kendiniz olduğu zaman çok geliştirici bir şey."

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Murathan Mungan’a Verildi 3

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanından Açıklama

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da edebiyatın etik değerleri yüceltme misyonuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Sapanca Gölü'nde Su Seviyesinin Düşmesi Tarihi Yapıyı Gün Yüzüne Çıkardı Sapanca Gölü'nde Su Seviyesinin Düşmesi Tarihi Yapıyı Gün Yüzüne Çıkardı

"Okumak ama kabullenmek için değil. Önemli olan anlayarak, sorgulayarak, düşünerek okumak. Bu anlamda Edebiyat, ‘insan olma’ eğitimidir. Bizim yargılamaya değil; düşünmeye ve anlamaya, empati kurmaya ihtiyacımız var. Değer yargılarının mutlak doğrular olarak görüldüğü dünyada huzur, sevgi, adalet ve hoşgörünün olamaz. Dürüstlük, doğruluk, adalet, güven gibi etik değerler bilgisi topluma değer katar. İşte edebiyat, insanlığın bu ortak etik değerlerini yüceltir. Edebiyat veya sanatın herhangi bir türüyle, belki dünyayı cennete çeviremeyeceğiz ama etik değer bilgisiyle dolu olan bu eserlerle, daha yaşanır bir dünya oluşturulmasına yardımcı olacağımız kesindir. Edebiyata sahip çıkma çabamızın nedeni budur. Sanat, ‘kral çıplak’ demektir. Bizim de Kral Çıplak diyerek bizi yalan dünyadan kurtaracak cesur kişilere ihtiyacımız var. Ve Murathan Mungan’ın dediği gibi; cesaret bulaşıcıdır." 
 

Kaynak: İHA