Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin kültürel ihracatında önemli paya sahip olan dizi ve sinema endüstrisine 2024 yılı boyunca 47 milyon TL’den fazla mali destek sağladı. Bu destekler; yurtdışı tanıtım çalışmaları, pazarlama faaliyetleri, dublaj ve alt yazı hizmetleri gibi birçok başlık altında verildi. TÜİK verilerine göre 2024 yılında sektör, 602 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Türk yapımları, 150’nin üzerindeki ülkeye ihraç edilerek televizyonlar ve dijital platformlar üzerinden 800 milyondan fazla izleyiciyle buluştu.
HEDEF PAZARLARDA BÜYÜME DEVAM EDİYOR
Bakanlığın açıklamasına göre, 2025 yılında ABD, Çin, Rusya, Brezilya, Endonezya, Tayland ve Malezya gibi rekabetin yoğun yaşandığı ülkelerde Türk yapımlarının satışı sürecek. Latin Amerika ve MENA (Orta Doğu-Kuzey Afrika) bölgelerinde korsan yayınlarla mücadele edilirken, ticaret müşavirlikleri aracılığıyla bu içeriklerin kaldırılması sağlanıyor. 2025’te yapılacak projeler için reklam ve tanıtım harcamaları, ön onay mekanizması ile desteklenecek.
‘İLK 5’ HEDEFİ VE KÜMELENME STRATEJİSİ
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "2025 yılında ABD, Brezilya, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayland, Endonezya ve Malezya'nın aralarında yer aldığı ve rekabetin yüksek olduğu pazarlarda dizi film, sinema filmi ve animasyon türündeki yapımlar açısından satışlar sürüyor. Dizi/film sektörü ihracatının yoğun olarak gerçekleştiği bazı Latin Amerika ülkeleri ile özellikle MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerinde, yapımların korsan yayıncılık ile yayımlanmasıyla mücadele edilirken, ticaret müşavirliklerimiz kanalıyla bu yayınların kaldırılması sağlanmaktadır. 2025 yılında tanıtım ve lansman etkinlikleri gerçekleştirilen yapımların ise reklam, tanıtım ve pazarlama destek unsuru bazında ön onay marifetiyle desteklenmesi planlanmaktadır"
'İLK 5'TEKİ YERİMİZİ KORUYACAĞIZ'
2024 yılındaki desteklerin önemli bir kısmının yurt dışı etkinlik katılım, reklam tanıtım pazarlama ve dublaj alt yazı desteklerinden oluştuğu belirtilerek, "2024 yılında 5448 sayılı Karar kapsamındaki destek mevzuatımızın daha etkin kullanılabilmesini teminen, mevzuatımızda başvuru süreçlerinin sadeleştirilmesi çalışmasına gidilmiş ve akabinde destek başvurularında ve etkinlik sayısında dikkate değer bir artış gözlemlenmiştir. 2025 yılında küresel pazarda ilk 5'teki yerimizi korumayı, Bakanlığımızın Uzak Ülkeler ve İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejilerimizin birer parçası olarak bu bölgelerdeki ülkelere sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi, prestijli içerik fuarlarına milli katılım ve bireysel katılım yoluyla iştirak eden firmalarımızı desteklemeyi sürdürmeyi, animasyon sektörümüz özelinde kümelenme bazlı ihracata hazırlık çalışmalarına hız vermeyi, korsan yayıncılıkla mücadele süreçlerinde sektöre destek sunmayı, ulusal ve bölgesel dijital yayıncılık mecralarında yapımlarımızın daha fazla yer almasına ivme kazandıracak çalışmalar yürütmeyi, sektörün prefinansman imkanlarını geliştirecek çalışmalar yapmayı planlıyoruz" denildi.