Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, doğal bal üretimi ve satışı yapan 73 yaşındaki balcı Nusret Sapsız, Mejda balının astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkili bir şifa kaynağı olduğunu belirtti.
Doğal Antibiyotik: Arının Nektarda Yaptığı Balın Çeşitliliği
Arıcılık sektöründe 45 yıllık deneyime sahip olan Sapsız, arının nektarda ürettiği balın çeşitliliğinden bahsederek, 'Arının nektarda yaptığı bal çok çeşitlidir. Hafif, ağır ve hastalıklara şifa olan ballar arasında farklı türler bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, balın faydalarını da çeşitlendiriyor' dedi.
Mejda Balının Özellikleri ve Faydaları
Sapsız, Mejda balının özelliklerini vurgulayarak, 'Mejda balı arının nektarda yaptığı şeker oranı en düşük baldır. Şeker hastaları da bu baldan tadımlık olarak kullanabilir. Bu bal, astım ve bronşiti olanlara yönelik özel bir şifa kaynağıdır. Soğuk algınlığına karşı etkili olması, havalar soğudukça tercih edilmesini sağlar. Çocuklara ise kan yapıcı özelliği bulunan harnup balı önerilmektedir. Kahramanmaraş'ın dağlarında üretilen kekik ve kefen balı da sofralık olarak herkes tarafından tüketilebilecek lezzetlere sahiptir' diye açıkladı.