Halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-virüsü, yeni bir salgın endişesine yol açtı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Zeki Boztaş, hastalığın belirtilerini ve korunma yollarını açıkladı.

M-Çiçeği Virüsü Nedir?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Zeki Boztaş, M-Çiçeği virüsünün aslında bir hayvan hastalığı olduğunu belirtti. Virüs, Afrika'nın kırsal bölgelerinde yaşayan vahşi küçük kemirgenler ve maymunlarda bulunuyor. İlk kez 1958 yılında Danimarkalı bilim insanları tarafından maymunlarda tespit edilen virüs, insanlara ise 1970 yılında bulaşmıştır. İnsanlar arasında ilk bulaş ise 2017 yılında gerçekleşmiştir.

M-Çiçeği Virüsünün Belirtileri

Hastalığın en yaygın belirtileri arasında ateş, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri yer alıyor. Kuluçka süresi genellikle 5-21 gün sürerken, iyileşme süreci 2-4 hafta arasında değişiyor. Tip 1 M-Çiçeği daha ağır seyrederken, Tip 2 ise daha hafif seyretmektedir. Ölüm oranı salgınlarda %0 ile %10 arasında değişiklik göstermektedir.

M-Çiçeği Risk Grupları ve Korunma Yolları

0-5 yaş arası çocuklar, yaşlılar, gebeler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, M-Çiçeği virüsüne karşı daha hassas grubun içinde yer alıyor. 1980 yılına kadar yapılan çiçek aşısının M-Çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında bağışıklık sağladığı biliniyor. Suçiçeği aşısının ise M-Çiçeği virüsüne karşı etkili olmadığı belirtiliyor.

Dr. Mehmet Zeki Boztaş, M-Çiçeği virüsünden korunma yollarını şu şekilde sıraladı:

Ateşli ve döküntülü hastalarla temastan kaçınılmalı; temasa zorunlu olunursa eldiven ve maske kullanılmalıdır.
Hastalık taşıyan kişilerin kıyafetleri, yatak çarşafları ve havluları kullanılmamalıdır.
Hastaların temas ettiği mutfak eşyaları (bardak, çatal, kaşık, tabak) kullanılmamalıdır.
Cinsel temastan kaçınılmalıdır.
Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı veya alkol bazlı dezenfektan kullanılmalıdır.
Vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.
Etler iyice pişirilmelidir.
Virüs taşıyan bireyler kendini izole etmeli ve evde kalmalıdır. Dışarı çıkılması gerekiyorsa, cilt yaraları kapatacak giysiler tercih edilmelidir.
İzolasyon süresi, tüm vücut lezyonları tamamen iyileşene kadar sürmelidir (ortalama 4 hafta).

Profesör Uyardı: Kombo Virüs Salgını Yaşıyoruz Profesör Uyardı: Kombo Virüs Salgını Yaşıyoruz

 

Kaynak: İHA