İdrarda kan görülmesi basit bir enfeksiyondan ciddi hastalıklara kadar pek çok sorunun belirtisi olabilir; bu durumla karşılaşıldığında zaman kaybetmeden uzmana başvurulması önemli.
İdrarda Kan Görülmesi Nedir?
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Saime Paydaş, idrarda kan görülmesi yani “hematüri” durumunun, idrar yolu enfeksiyonlarından böbrek hastalıklarına kadar birçok hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Paydaş, bu durumun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, hastaların bu belirtileri ciddiye alması gerektiğini söyledi.
Makroskopik ve Mikroskobik Hematüri Nedir?
Prof. Dr. Paydaş, idrar yapıldığı esnada kanın gözle görülebilmesi durumunun makroskopik hematüri, sadece laboratuvar ortamında saptanabilmesi durumunun ise mikroskobik hematüri olarak adlandırıldığını belirtti. Bu durumun altında yatan nedenlerin ise enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları, taş, kist, tümör ve travma gibi çeşitli faktörler olabileceğini vurguladı.
Hematüriye Yol Açan Faktörler
Prof. Dr. Paydaş, hematürinin birçok hastalıkla ilişkili olabileceğini ve bu hastalıkların böbrek, mesane, prostat ve üretra gibi organları etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, glomerulonefritler, vaskülitler, polikistik böbrek hastalığı gibi genetik geçişli hastalıklar da hematüriye neden olabileceğini belirtti.
Hastalığın Teşhisinde Yaş Faktörü Önemli
Hematürinin süresi ve başlangıç yaşı, teşhis koymada büyük önem taşır. Glomerüler hastalıklara bağlı hematürinin her yaşta görülebileceğini, ancak polikistik böbrek hastalığının 20’li yaşlardan itibaren, kanserlerin ise 40 yaşından sonra daha sık görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Paydaş, taşların 30 yaş sonrası, üriner sistem enfeksiyonlarının ve travmanın her yaşta ortaya çıkabileceğini söyledi.
Hematüri Teşhis ve Tedavi Süreci
Prof. Dr. Saime Paydaş, hematürinin nedeninin tespit edilmesi için tam idrar tahlili, radyolojik incelemeler, tam kan sayımı ve enfeksiyon testleri gibi çeşitli tetkiklerin yapılması gerektiğini belirtti. Eğer hematüriye ağrı eşlik ediyorsa, kontrastsız bilgisayarlı tomografi veya ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerinin uygulanmasının önemini vurguladı.
Hematüri Tedavi Yöntemleri
Hematüri tedavisinin, altta yatan nedene göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Paydaş, enfeksiyon kaynaklı hematüri durumunda antibiyotik tedavisi uygulanacağını, prostat büyümesine bağlı kanamalarda ise ilaç veya ameliyat gerekebileceğini ifade etti. Taş kaynaklı kanamalarda ses dalgalarıyla taş kırma yöntemi kullanılabileceğini, kanser durumunda ise üroloji uzmanı kontrolünde bir tedavi süreci izleneceğini belirtti.
Hematüriden Korunma Yöntemleri
Hematüriden korunmak için aşırı egzersizden ve travmalardan kaçınmak, böbrek taşı ve enfeksiyona karşı bol su içmek, aşırı tuzlu besinlerden uzak durmak ve sigara içmemek gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Paydaş, bu basit önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini vurguladı.