Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Van'da 2 bin 700 yıllık keşif yapıldı

Van'da 2 bin 700 yıllık keşif yapıldı

Van'ın Tuşba ilçesinde definecilerin kaçak kazı yaptığı alanda 7 bin 200 yıllık anıtsal yapı bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Van'da 2 bin 700 yıllık keşif yapıldı
KAYNAK: DHA

Van'ın Tuşba ilçesinde definecilerin kaçak kazı yaptığı alanda 7 bin 200 yıllık keşif bulundu.

Bu yapının Urartulara ait olduğu tespit edilen Garibin Tepe'de bilim insanlarının sürdürdüğü çalışmalarda 13 pitosun (büyük saklama kabı) bulunduğu yeni bir anıtsal yapı grubu gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, yapılan çalışmalarda büyük pitoslar ve çok güzel korunmuş kerpiç mimari ile karşılaştıklarını belirtti.

Tuşba ilçesi Alaköy Mahallesi’ndeki Garibin Tepe’de geçen yıl kaçak kazı yapan grup, Urartulara ait 2 bin 700 yıllık yapıyı ortaya çıkardı. Van Müzesi’ne gelen ihbarın ardından söz konusu bölge, jandarma ekipleri tarafından korumaya alındı. Ardından Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı ile birlikte Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Van Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Bölge Laboratuvarından 6 kişilik uzman ekip, bölgede inceleme başlattı.

Ekipler, çalışmalarda yerin 6-7 metre derinliğinde, farklı uzunluklarda, koridorlarla birbirine bağlanmış, büyük bir yapı grubuyla karşılaştı. Urartu dönemine ait olduğu belirlenen yapıdaki duvarların bir kısmında, insan ve hayvan figürleri ile çeşitli bezemeler bulunduğu tespit edildi. Yaklaşık 3 ay kaçak kazı yapılan bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Mehmet Işıklı’nın bilimsel danışmanlığında kurtarma kazısına başlandı.

“PROJELER TAMAMLANIRSA ÖZEL ALAN OLACAK”

Bölgedeki turizm potansiyeline de dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Işıklı sözlerine şöyle devam etti:

“İnşallah onları da gerçekleştirebilirsek yakın bir zamanda Ayanis bölgesi Urartu arkeolojik alanı şeklinde tanımlayabileceğimiz özel bir alana girecek. Ve burada gerçekten çok zengin bir arkeolojik potansiyeli dışında çok zengin de bir turizm potansiyeliyle karşı karşıyayız. Biliyorsunuz bu bölge, Van’ın en güzel doğasına sahip. Hem Van Gölü kıyısı açısından hem de Van’ın yaylası durumunda olan özel bir alan. O yüzden bu potansiyeli değerlendirmek inşallah bizlere nasip olacak diye düşünüyorum.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
At arabası fiyatına sıfır otomobil!

At arabası fiyatına sıfır otomobil!