Tarihin en önemli savaşlarından biri olan Granikos Savaşı’nın gerçekleştiği alan, yaklaşık 20 yıllık arkeolojik çalışmalar sonucunda Çanakkale’nin Biga ilçesi yakınlarında ortaya çıkarıldı. Proje kapsamında savaş alanının turizme kazandırılması için Büyük İskender Kültür Rotası ve Granikos Tarihi Savaş Alanı Çevre Düzenlemesi çalışmaları başlatıldı.

Tarihsel Keşifte 150 Yıllık Arayış Sona Erdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe’nin bilimsel danışmanlığını üstlendiği proje, yaklaşık 150 yıldır keşfedilmeye çalışılan Granikos Savaş Alanı’nı gün yüzüne çıkardı. Prof. Dr. Körpe, savaş alanının yerini antik kaynaklardan yararlanarak ve arkeolojik saha araştırmaları yaparak belirlediklerini açıkladı. "Bölgedeki antik yerleşim izlerini titizlikle inceleyerek İskender’in savaş alanına hangi rotadan ulaştığını tespit ettik. Çalışmalarımız, Çanakkale’den Biga’ya uzanan sefer yolunu da ortaya koydu" dedi.

2 Bin 400 Yıllık Tarih Turizme Kazandırılıyor! Çanakkale’de Keşfedildi

Tarih ve Turizm İçin Yeni Kültür Rotası

Milattan önce Mayıs 334’te Pers İmparatorluğu ile Büyük İskender arasında gerçekleşen Granikos Savaşı, Batı Anadolu’nun kapılarını İskender'e açarak onun Asya’ya kadar uzanan fetih seferini başlattı. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Granikos Tarihi Savaş Alanı’nı turizme kazandırmak için çevre düzenleme çalışmalarına başladı.

Antalya Turizm'inde 2025 Heyecanı Antalya Turizm'inde 2025 Heyecanı

Proje Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

Bölgeyi turistik bir cazibe merkezine dönüştürme hedefiyle düzenlenen tanıtım toplantısına Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Prof. Dr. Reyhan Körpe ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

2 Bin 400 Yıllık Tarih Turizme Kazandırılıyor! Çanakkale’de Keşfedildi

Safranbolu UNESCO’da 30. Yılını Etkinliklerle Kutluyor Safranbolu UNESCO’da 30. Yılını Etkinliklerle Kutluyor

Büyük İskender’in Rotası Gün Yüzüne Çıkıyor

Prof. Dr. Körpe, İskender’in Çanakkale’den Biga’ya doğru ilerlediği antik güzergahı da belirlediklerini belirtti. “İskender, Çanakkale’den Özbek Köyü Ovası’ndan hareketle doğuya yönelip Umurbey, Lapseki ve ardından Biga Ovası’na indi. Granikos Savaşı’nın yapıldığı alanı, köyler ve antik kaynaklarla örtüşen konumları inceleyerek netleştirdik.” Bölgenin turizme kazandırılması ile Türkiye, dünya tarihine damga vuran bu önemli savaş alanını kültür ve tarih meraklılarına açacak.
 

Kaynak: İHA