Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Sorgun Mahallesi'nde, binlerce yıllık bir geleneğin yaşatılması için hazırlıklar devam ediyor. Sorgun köyü sakinleri, atalarından gelen ve 670 yıldır hiç sekteye uğramadan devam eden geleneklerini bu yıl da sürdürme kararı aldılar. 'Dede Aşı' olarak adlandırılan yemek, bu yıl 671 defa pişirilecek.
Hıdırellez Coşkusu ve Geleneksel Hazırlıklar
Uludağ'ın eteklerinde bulunan Sorgun köyü, Hıdırellez kutlamaları için büyük bir coşkuyla hazırlanıyor. Köy halkı, sabahın erken saatlerinde kalkarak yaprakların üzerinden topladıkları çiğ ile yoğurt mayası ve ekmek mayası hazırlıyorlar. Toplanan 13 çeşit tahıl ürünü, atalardan miras kalan tek çekim el değirmeniyle işlenerek, yılda bir kez pişirilen "Dede Aşı"nın malzemelerini oluşturuyor.
Geleneksel Törenler ve Davetler
Köy meydanında düzenlenen mutfak şovlarının ardından dualar edilip, hanelere bolluk ve bereket dileniyor. Geleneksel etkinlik, çok sayıda gencin de katılımıyla binlerce kişinin iştirakiyle gerçekleşiyor. Bu yıl 5 Mayıs 2024 tarihinde Sorgun köyünde 671 defa pişirilecek Dede Aşı etkinliğine, Sorgun Köyü Dernek Başkanı Muharrem Ulutaş'ın davetiyle herkes katılmaya çağrılıyor. Ulutaş, 'Atalarımızdan gelen geleneğimizi bu yıl 671 defa sürdüreceğiz. 5 Mayıs Pazar günü yapacağımız etkinliğimize herkesi bekliyoruz' dedi.