Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kültür Sanat Araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk hayata veda etti!

Araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk hayata veda etti!

Türk Ruhu dergisinin sahibi ve Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden olan Ali Haydar Öztürk, 93 yaşında vefat etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk hayata veda etti!
KAYNAK: AA

Türk düşünce hayatında önemli yere sahip olan, "Türk Ruhu" dergisinin sahibi Ali Haydar Öztürk, tedavi gördüğü Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 93 yaşında vefat etti.

Milli Görüş hareketinin kurucularındandı

Necip Fazıl Kısakürek'in en yakın dava arkadaşlarından biri olan Ali Haydar Öztürk, Milli Görüş hareketinin kurucularındandı. 1931 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Öztürk, Şanlıurfa Lisesi ve Teknik Okul'dan mezun olduktan sonra ticaretle uğraşarak çeşitli firmalarda müşavirlik ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı.

Büyük Doğu dergisine katkıda bulundu

Lise yıllarında "Büyük Doğu" dergisinden etkilenen Öztürk, İstanbul’a gelerek Necip Fazıl Kısakürek'in yanında bulundu ve derginin farklı dönemlerde çıkmasına katkıda bulundu. Öztürk, 1968’den itibaren çeşitli şehirlerde konferanslar vermeye başladı. Bir süre ABD'de kaldıktan sonra, İstanbul ve Ankara'da yaşayan yazar, 1997’de Aydın’a yerleşti.

Araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk hayata veda etti!

Kültür ve sanat çalışmalarında aktifti

Ali Haydar Öztürk, Aydın'da "Kültür ve Sanatta Aydın" ve "İdare" dergilerinin genel koordinatörlüğünü üstlendi. Aynı zamanda, Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği ile Menderes Yüksek Öğretim ve Bilim Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı. Mehmet Akif Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği ve Aydınlar Ocağı üyesi olan Öztürk, 1973 ve 1977 seçimlerinde Muğla ve Aydın’dan milletvekili adayı oldu ve Komünizmle Mücadele Derneği'nin genel sekreterliği görevini yürüttü.

Türk Ruhu dergisini yayımladı

Ali Haydar Öztürk'ün kurucusu olduğu "Türk Ruhu" dergisi, Türk yazı hayatında önemli bir yere sahiptir. 15 Aralık 1957'de İstanbul’da yayımlanmaya başlayan dergi, siyasi, edebi, dini ve kültürel içeriklerle dikkat çekti. Dergi, dönemin önemli isimleri olan Ali Fuat Başgil, Nurettin Topçu ve Süheyl Ünver gibi isimleri kadrosunda barındırmayı başardı. Öztürk, derginin ilk sayısında kaleme aldığı "Davet" başlıklı yazısında, Türk milletini milli ideal uğruna birlik olmaya çağırmıştı.

Eserleri ve katkıları

Öztürk, hayatı boyunca "Bugün", "Mücadele", "Milli Gazete" ve "Yeni Şafak" gibi gazetelerde yazılar kaleme aldı. Ayrıca kendi çıkardığı "Türk Ruhu" dergisiyle birlikte, "Hilal", "Tohum" ve "Tek Yol" dergilerinde de yazıları yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat'ta kaybolan 17 yaşındaki genç bulundu!

Manavgat'ta kaybolan 17 yaşındaki genç bulundu!