Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’nde düzenlenen 'Gıdalarda Taklit ve Tağşiş' etkinliği büyük ilgi gördü. Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, birçok öğretim üyesi, araştırmacı ve öğrencinin katıldığı etkinlikte gıda sahtekarlığına karşı alınacak önlemler tartışıldı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını, Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden ve Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu yaptı. Ardından, Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nevzat Artık ve Dr. Şebnem Güler ile Adana Zeytin Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ZEYKOOP) Başkanı Dr. Mehmet Güler sunumlar gerçekleştirdi. Etkinlik, soru-cevap bölümü ile sona ererken sunum yapan akademisyenlere teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim edildi.

Gıda sahtekarlığı En Çok Hangi Ürünlerde Yapılıyor?

Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, zeytinyağı, süt, bal, safran, balık ve kahve gibi ürünlerde sahtekarlığın yaygın olduğunu belirtti. Prof. Dr. Artık, dünya çapında her yıl 700 milyon insanın kirlenmiş gıdalardan etkilendiğini ve bu vakaların %40'ının beş yaş altı çocuklar olduğunu vurguladı. AB Gıda Sahtekarlık Ağı verilerine göre, gıda sahtekarlığında yanlış ve yanıltıcı etiketlemenin %47 ile ilk sırada yer aldığı, ikame ürün kullanımı, seyreltme, ürün ilavesi veya çıkarılmasının ise %20 oranında yaygın olduğu açıklandı.

Zeytinyağında Tağşiş Oranı Yüksek

Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Şebnem Güler, sahtecilik ve tağşişin en yaygın olduğu ürünün %24 ile zeytinyağı olduğunu söyledi. Dr. Güler, zeytinyağına; kolza, ayçiçeği, soya, pamuk, mısır, yer fıstığı, hardal, susam, haşhaş gibi bitkisel yağların eklenmesinin yaygın bir tağşiş yöntemi olduğunu belirtti. Ayrıca, riviera tipi yağlar ve yemeklik rafine pirina yağlarının natürel zeytinyağı adı altında satılmasının da ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.

'Meşhur' Börekçide Skandal! Kıymalı Börekten Neler Çıktı Neler! 'Meşhur' Börekçide Skandal! Kıymalı Börekten Neler Çıktı Neler!

Ercan Akerzurumlu: Gıdada Taklit ve Tağşiş Kabul Edilemez

Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu, yaptıkları denetimlerde farklı bölgelerden topladıkları 70 numuneden 20’sinin tağşişli olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Haksız kazanç elde eden ve insan sağlığına zarar veren üreticilere cezai işlem uygulandığını, tüm analizlerin ülkemizde yapılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Sürdürülebilir Tarım Vurgusu

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, 'Gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını eğitim faaliyetlerimizin merkezine alıyoruz' dedi. Özden, güvenilir ve kaliteli gıdaya erişimin zorlaştığını, bu bağlamda sürdürülebilir tarım ve iyi tarım uygulamalarının önem kazandığını ifade etti.

Güvenli Gıdaya Nasıl Erişilir?

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Perihan Adun, 'Tarladan çatala gıda güvenliği konsepti ile zincirdeki her paydaşın sorumluluk alması gerekiyor' dedi. Adun, güvenli gıdaya erişim için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • Gıdanın güvenli olduğundan emin olunmalı.
  • Ham maddenin yetiştirilmesinde iyi tarım teknikleri uygulanmalı.
  • İşleme sırasında iyi hijyen teknikleri uygulanmalı.
  • Depolama ve dağıtım sırasında gerekli şartlar sağlanmalı.
  • Tüketiciler, tüketecekleri gıdanın güvenliği konusunda bilinçli olmalı.

Antalya nöbetçi eczane 10 Haziran 2024 Pazartesi Antalya nöbetçi eczane 10 Haziran 2024 Pazartesi

Kaynak: İHA