Dr. Öğr. Üyesi Esra Ergün Alış, sağlık alanında önemli bir gündem maddesi olan X Hastalığının, uzmanlar tarafından yıllar önce bulaşıcı tehditlere karşı alınacak önlemleri hızlandırmak amacıyla ortaya atıldığını söyledi.

Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor

DSÖ'nün Öncelikli Hastalıklar Listesinde Neden X Hastalığı Var?

X Hastalığı terimi, bilim insanlarının öncelikle bilinen tehditler yerine bilinmeyen bulaşıcı tehlikelere karşı tıbbi önlemler geliştirmeyi amaçlıyor. DSÖ, 2017'de X Hastalığı'nı öncelikli patojenler listesine dahil ederek araştırmaların hız kazanmasını sağladı.

Dr. Öğr. Üyesi Esra Ergün Alış

X Hastalığı Nedir?

X hastalığı, bilinmeyen ve ciddi mikrobik tehditlerin neden olduğu bir hastalığa verilen ad. Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Ebola gibi bilinen hastalıkların yanı sıra X Hastalığı, DSÖ'nün öncelikli patojenler listesinde yer alıyor.

Covid-19 ve X Hastalığı İlişkisi

Covid-19, yeni bir koronavirüsün neden olduğu bir X Hastalığı örneği. Virüs, pandemiyi başlatarak dünya genelinde hızlı bir reaksiyon alınmasına sebep olmuştu.

En Ölümcül 11 Virüs Salgını

DSÖ, bilinmeyen hastalıklara karşı hazırlık olarak Ar-Ge sağlamak amacıyla bir plan oluşturdu. Plan içinde yer alan tehlikeli virüsler arasında Covid-19, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, Ebola virüsü hastalığı, Marburg virüsü hastalığı, Lassa ateşi, MERS ve SARS, Nipah ve henipaviral hastalıklar, Rift Vadisi Ateşi ve Zika bulunuyor.

X Hastalığı Çalışmalarının Önemi

X Hastalığı üzerine yapılan çalışmalar, Covid-19 pandemisi sırasında hızlı bir reaksiyon alınmasına öncülük etti. Salgın Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu gibi gruplar, pandemi potansiyeline sahip yeni virüsler ortaya çıktığında hızla yanıt verebilecek teknolojilerin geliştirilmesini destekliyor.

Editör: Banu Yapar