Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 3 yıl önce hayatını kaybeden babası Ali Haydar Ersoy'un memleketi Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi'nde, kendi adına faydalı bir tesis yapımı için vasiyet ettiği 500 bin dolar, çocukları tarafından 'Ormana Mahallesi Çevre Düzenlemesi Projesi' bünyesinde Antalya Valiliği'ne verildi. Projeye 2019 yılında başlandı, Ormana'nın tarihi ve kültürel kimliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflendi. Antalya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'nca (YİKOB), Ormana Mahallesi Çevre Düzenlemesi Projesi'nin birinci etabı bitti. İlk etabın vatandaşlarca olumlu karşılanmasının ardından ikinci etap için Antalya Valiliği bölgede inceleme yaptı ve yapım tekniği nedeniyle 'düğmeli' olarak anılan tarihi 40 evi yenilemek için 29 Kasım 2021'de ihale açtı. 63 firma davet edildi ve 9'u teklif verdi. İhaleyi yaklaşık 6 milyon liralık teklifle alan şirket, çalışmaya başladı. Taşınmazlar bölge mimarisine uygun konservasyon işleminden geçirilecek.
“BİLİMSEL ÇALIŞMA BAŞLATILDI”
Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi kültür varlıklarını koruma ve onarım bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Akın Akyol alanda inceleme yaptı. İkinci etap çalışmaların sürdüğünü anlatan Cemil Karabayram, "Antalya Valimiz Ersin Yazıcı çalışmaları yakından takip ediyor. Betonarme yapılar, bölge mimarisine uygun hale getirilecek. Ayrıca en önemli unsurlardan biri de tarihin taşınmaz kültür varlıkları olan evler, mevcut dokuları konservasyon ve iyileştirme yöntemleri kullanılarak renk doku ve bütünlük algısı yok edilmeyecek. 40 ev yeniden hayat bulacak. Bu çerçevede yürüme yolları, alt yapı sistemleri de yeniden kurgulanarak, Ormana 2023 yılına kültürel turizm alanı olarak kazandırılacak" dedi.
“YAŞATILMASI GEREKEN BİR ALAN”
Antalya’nın İbradı İlçesi Ormana mahallesi tarihsel değerleriyle geçmişten bugüne yansımasıyla özgün kimliğini koruyan çok nadide alanlardan bir yer olduğunu söyleyen Karabayram, “Yapısıyla konumuyla değerleriyle kültürü ve yaşamıyla da yaşatılması gereken bir alan. Birinci etap çalışmalarıyla beraber Ormana yeni bir kimlik, yeni bir ruh kazanmaya başladı. Bizim buradaki amacımız bu ruhu gelecek nesillere aktarmak ve o ruhu aşılayabilmektir. Bu günde Ormana mahallesindeki yapıların rengini, dokusunu, kimliğini korumak için bir bilimsel çalışma yapılıyor. Bu tür yapıların kesinlikle yenilemeye gidilmemesi lazım" dedi.
“SÖZLEŞME BEDELİ 6 MİLYON LİRA”
Birinci etapta meydan düzenlemesi yapıldığını ve bunun Ormana için öncü bir çalışma olduğunu kaydeden Karabayram şöyle devam etti: “İkinci etap çalışmalarında sokakların derinlemesine girildi. 40 düğmeli evin iyileştirme ve bunların geleceğe yönelik kazandırma çalışmaları devam ediyor. Şu anki sözleşme bedeli 6 milyon liraya yakın. Bundan sonraki çalışmalar 3. 4. Etap olarak da Ormana’da devam edecektir” dedi.
“ANALİZLER BAŞA BAŞ İLERLEMELİ”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Akın Akyol, Antalya’nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi’nde sürdürülmekte olan “Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenlemesi 2. Etap” çalışmaları bünyesinde yöreye özgü düğmeli evlerin koruma / onarım ve yapısal malzeme analizlerinin başa baş ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti. Geleneksel düğmeli evlerin en önemli özelliğinin maharetli bir şekilde seçilmiş ve ustaca uygulanmış olan yapısal malzemeleri olduğunu söyleyen Akyol, “Bizim gördüğümüz yapılar taşlardan, harçlardan, kiremitlerden ve ihtişamlı ahşaplardan oluşuyorlar. Ormana Mahallesi önemli bir kimliğe sahip. Literatürlerde “Düğmeli Evler” dediğiniz bir grup da bu yörede korunarak zamanımıza ulaşabilmiş durumda. Bu evlerde kullanılmış olan yerel taşlar ile ağaç türlerinin kaynaklarının belirlenmesi ve belgelenmesi lazım” dedi.
TARİHİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”
Tüm dünyada düğmeli evlerin sadece Akseki ve İbradı bölgesinde bulunduğunu söyleyen Akyol, malzeme olarak araştırıldığında duvarlarda, tavanlarda, cumbalarda hangi ağaç seçimi tercih edildiğinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Düğmeli evlere baktığımız zaman onları gösteren ağaçlar. Fakat burada yapım sisteminde taşlar, ağaçların belli bir hatıl genişliği, yapının üç kata kadar ulaşan yapım sistemlerine ait bilgi ve tecrübeyi ustalar zamanında öğrenmişler biliyorlar ve uygulamışlar. Yapacağımız bilimsel çalışmalar ile düğmeli evlerin teknik yönden de tarihini ortaya çıkarmaya çalışacağız” dedi.
300 YILLIK GEÇMİŞ
Antalya'nın İbradı ve Akseki ilçelerinde geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan ve 300 yıllık geçmişe sahip düğmeli evlerin adı mimarisinden geliyor. Sedir katran ağacından kesilen ahşap, birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanılıyor. Binaya yığılan taşlarda harç ve çimento kullanılmıyor. İskeletin dışarıda kalan kısımları da düğme gibi gözüktüğü için adına düğmeli (pişduvan) evler deniyor. İHA