Türkiye’nin dört bir yanında yenidünya olarak bilinen ancak Antalya’nın Alanya ilçesinde yetişen ve muşmula olarak tanınan malta eriği hasadı başladı. Zorlu şartlar altında ağaçlardan toplanan tropikal meyveler tüketicilerin sofralarına ulaştırmak için büyük emeklerle hazırlanıyor. Önce toplanan meyveler üreticiler tarafından paketlenip ardından Alanya hal pazarına oradan ise Türkiye iç piyasasına ve Dünyaya ihracatı yapılıyor. Alanya’da 5 dönüm arazisinde muşmula meyvesi üretimi yapan Muzaffer Yıldız “Muşmula hasadına 1 ay önce başladık. Devam ediyoruz. Kilogram fiyatını 100-150 TL'den hale gönderiyoruz” dedi.
2-3 Haftadır Hasadımıza Başladık
Ailesine ve ev ekonomisine katkı sağlamak için boyları 20 ile 25 metre olan ağaçlarda muşmula hasadına yardım eden Mehmet Yıldız, “Bu işi 7 yaşından bu yana yapıyorum. Bazı beldelerde yeni dünya bizim buralarda muşmula olarak geçer. 2-3 haftadır hasadımıza başladık. 1 ay hasat sürer. Muşmulaları hale gönderiyoruz. Bazı toplayıcılar ürünlere çatlak mal katınca piyasayı zedeliyor. Ama şimdilik para kazanıyoruz'' diye konuştu.
Malta Eriği Sadece Alanya'da Var
Alanya Avokadocular Birliği Başkanı ve hal pazarında işletme sahibi olan Hilmi Sevilgen, “Alanya'da malta eriği dediğimiz coğrafi ürünümüzün hasadına başlamış bulunmaktayız. Şu an turfanda olarak başladık. Direnç yönünden insan sağlığına faydalı, üretimi gün geçtikçe düşen bir ürünümüz. Sarı renkte olan malta eriği sadece Alanya'da var. Üretimin azalmasının sebebi işçilik maliyetleri yüksek. Ondan dolayı gün geçtikçe azalıyor” şeklinde konuştu.
Üreticiler Hasada ve Üretime Devam Etmesi Gerekir
Muşmula meyvesinin azalmasından dolayı Alanya’da var olan üreticiler hasada ve üretime devam etmesi gerektiğini belirten Sevilgen, “Malta Eriği çeşitlilik açısından iyi bir ürünümüz. Biz üreticilerimiz bunu bırakmalarını istemiyoruz. Buradan az kalmış üreticilerimize haşatına üretimine devam etmelerini istiyoruz” ifade etti.