Bakan Koca, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Koca, konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını anarak başladı. Ayrıca, Gazze'ye gönderilen yardım gemisinin Mısır'a varmak üzere yola çıktığını ve içinde 8 sahra hastanesi, 20 ambulans, 500 ton tıbbi malzeme ve ilaç bulunduğunu belirtti. Ayrıca, kanserli çocuk hastalarını Türkiye'ye getirmek üzere Mısır'dan davet aldığını ifade etti.
Bakan Koca, şehir hastanelerinin tıbbi hizmetlerini hiçbir yüklenici firmaya vermeyerek, sözleşmeye bağlanmayan hastanelerin açılmadığını vurguladı. Şehir hastanelerinin birim metrekare maliyetinin bin 645 avro olduğunu belirtirken, kullanım bedeli olarak şehir hastaneleri için belirlenen üst sınırın 27,5 milyar Avro olduğunu açıkladı.
Ayrıca, şehir hastanelerinin toplam bütçe içindeki payının zamanla azalacağını, çünkü tavan uygulaması nedeniyle ödemelerin ilk yıllarda yoğunlaştığını ve zamanla azaldığını ifade etti. Koca, şehir hastaneleri yapılırken hiçbir hastaneyi kapatmama prensibiyle hareket ettiklerini söyledi.
Bakan, sağlık alanında yapılan önemli düzenlemelerden biri olan Beyaz Reform'un, özelden kamuya dönüşü hızlandırdığını belirtti. Ayrıca, şiddet olaylarıyla ilgili olarak Gri Kod uygulamasının başladığını ve bu uygulamanın şiddeti azaltmaya yönelik olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanı Koca, SMA tedavisinde kullanılan ilaçların tedavi rehberine eklendiğini, gen terapisi çalışmalarının son aşamalara geldiğini ancak altyapı eksikliği nedeniyle hala bazı zorluklarla karşılaşıldığını açıkladı.
Son olarak, HPV aşısı konusunda bilim kurulunun çalıştığını ve Türkiye'de yerli bir aşı üretebilecek kapasitenin olduğunu belirtti. Türkiye'nin dünyanın üçüncü onaylı HPV aşısını üretebilecek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, kamuoyunu bilgilendirme ve talep oluşturma konusundaki çabaların önemine değindi.