Kayseri'de ikamet eden 65 yaşındaki Necla Özkan, kalçasındaki soruna istinaden yürümekte zorluk çekme şikayetiyle hastane hastane gezerek şifa arıyordu. Özkan’ın son durağı Adana Acıbadem Ortopedia Hastanesi'nden Prof. Dr. Emre Toğrul oldu. Doktor incelemesinin ardından hastanın kalça protezi ameliyatı olması gerektiği belirlendi. Gelişmiş sürümüyle Avrupa ve Türkiye'de ilk kez bir operasyonda kullanıldı. Robotik Cerrahi Asistanı (ROSA) desteğiyle gerçekleştirilen ameliyatla başarıyla yapıldı.

Özkan: “Ameliyattan Sonra Çocuk Gibi Sevindim”

Bu yöntemi ilk duyduğunda şaşırdığını ifade eden Özkan, "Protez ameliyatlarının robot yardımıyla yapıldığını duymuştum daha önce. Ama bu gelişmiş teknolojinin hasta için yararları etkileyiciydi. Kabul ettim. Ameliyattan 3 saat sonra da ayağa kalkıp, adım attım. Epeydir ağrı nedeniyle yürümekte çok zorluk çektiğim için çocuk gibi sevindim. Ameliyat öncesi çok zor yürüyordum. Sol tarafımda sıkıntı vardı. Şu anda çok iyiyim. İnşallah daha iyi olacağım" ifadelerini kullandı.

Avrupa Ve Türkiye'de Bir İlk! Adana’da Yapay Zekayla Ameliyat... 2

Adana'da Hastaya 10 Yıldır Yanlış Teşhis Konulmuş! Adana'da Hastaya 10 Yıldır Yanlış Teşhis Konulmuş!

Yapay Zeka Ameliyatlarda Hata Payını Düşürüyor

Ameliyat hakkında bilgi vererek değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Emre Toğrul, "Hastamızın kalçasında halk arasında kireçlenme diye bilinen bir sorunu vardı. Yürümekte zorluk çektiği gibi eklem ağrıları da vardı. Bu sorunu, protezle çözebilirdik ancak. Ona kalça protezi ameliyatı yaptık. Ameliyatı, ROSA ismi verilen robotik cerrahi asistan yardımıyla direkt anterior yöntemle yaptık” diye konuştu. 

Hastanın ameliyattan 3 saat sonra ayağa kalktığını ifade eden Tuğrul, 15-20 sene içinde her ameliyatın yapay zeka destekli robotlarla gerçekleşebileceğini belirtti. Ameliyat yaparken robotun cerraha bilgi sağladığına dikkat çekerek şöyle devam etti: 

"Ameliyatı yaparken muhtemel değişiklikleri hemen fark ediyor ve robot, anında size ameliyatın gidişatını değiştirebilecek plan seçeneği sunuyor. Zira yapay zeka tabanlı bir sistemi var. İçinde binlerce kalça protezi ameliyatının verileri bulunuyor. Öğrendiği bu veriler üstünden cerraha yardımcı olacak şekilde planlama yapabiliyor ve yönlendirebiliyor, hastanın durumuna özel ameliyat yapılmasına destek oluyor. Böylece cerrahın muhtemel hata payını düşürüyor. Biz uzun yıllar protez ameliyatı yapan cerrahlar olarak yapay zekanın ameliyatlardaki farkını hissedebiliyoruz. Hastalar da olumlu sonuçlarını yaşıyor."

Adana’da O Belediyenin Yıllık Gideri 25 Milyon Lira Azaldı Adana’da O Belediyenin Yıllık Gideri 25 Milyon Lira Azaldı
 

Kaynak: İHA