Yaz mevsiminde artan aşırı sıcaklıklar, beslenme alışkanlıklarını da etkiliyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı olduğuna inanılan birçok besinin zararlarının olabileceğini ifade ederek, porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Karpuz ve Peynirin Birlikte Tüketimine Dikkat

Dr. Sarıkaya, yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuz ve peynir ikilisinin dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Karpuzun yüksek şeker oranı nedeniyle insülin salgısını artırarak göbek çevresi yağlanmasına sebep olabileceğini, peynirin fazla tüketilmesinin ise vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alımına yani kilo alımına yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktarının göz önünde tutulması gerektiğini söyledi.

Meyve Tüketimine Özen Gösterin

Meyve tüketimi ile ilgili tavsiyelerde bulunan Sarıkaya, yaz meyvelerinin iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynağı olduğunu, ancak porsiyon kontrolünün önemine dikkat çekti. Gün boyu sadece meyve tüketmenin yanlış olduğunu belirten Sarıkaya, meyvelerin hızlıca acıktırdığı ve tek başına basit karbonhidrat alımının vücutta yağlanmaya yol açabileceğini söyledi.

Yoğurtlu Yiyecekler Tercih Edilmeli

Dr. Sarıkaya, yoğurt tüketiminin önemine değinerek, yoğurdun tek başına bile bir ana öğün olabileceğini ifade etti. Kan şekerini düzenleyen ve tok tutan yoğurdun yaz aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu

Sağlıklı Beslenme İçin Uzman Önerileri

  • Karpuz ve peynir ikilisinin fazla tüketiminden kaçının.
  • Meyve porsiyonlarına dikkat edin.
  • Yoğurt veya yoğurtlu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin.

Karpuzun faydaları neler? Karpuzlu sorbe tarifi Karpuzun faydaları neler? Karpuzlu sorbe tarifi

Kaynak: İHA