Türk Lirası tasarruflarının artması ve parasal sıkılaşma politikalarının devam etmesiyle birlikte, TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı artarken, standart TL mevduat faiz oranlarında düşüşler gözlemleniyor. Özellikle, TL mevduat tasarruflarından elde edilen gelire uygulanan stopaj oranlarının artırılması, bankalarda TL mevduat faizlerindeki düşüşü hızlandırdı. 18 Nisan’da, düşük ve yüksek miktarlı tasarruflar için uygulanan TL mevduat faiz oranlarındaki stopaj artışıyla birlikte, faiz oranları önemli ölçüde geriledi. 3 aya kadar vadeli TL mevduatında yüksek miktarlı tasarruflara uygulanan faiz oranları yüzde 55’i aşarken, düşük tasarruflara uygulanan faiz oranları yüzde 50,5 seviyesinden yüzde 41’e kadar geriledi.
Standart TL Mevduat Faizlerindeki Düşüşler Devam Ediyor
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, tüm tasarruf miktarlarına uygulanan standart TL mevduat faizleri de yüzde 50’nin üzerine çıktı. Ancak, bu artışın kalıcı olmadığı gözlemleniyor. Özellikle, TL mevduat gelirinden alınan stopaj oranlarının artırılmasının ardından, bankaların standart TL mevduata uyguladıkları faiz oranlarında bir gerileme eğilimi belirginleşti.
Net Faiz Gelirlerindeki Düşüşler Dikkat Çekiyor
18 Nisan itibariyle takip edilen bir özel banka, 50 bin lira altındaki 32 gün vadeli mevduata yüzde 49 faiz oranı uyguladı. Ancak, 12 Mayıs'a gelindiğinde bu faiz oranı 8 puan azalarak, net faiz gelirlerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Benzer şekilde, 45 bin liralık mevduatta da faiz oranlarında düşüş gözlendi ve net faiz gelirleri azaldı.
Büyük Tasarruf Sahipleri Daha Avantajlı mı?
Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda yapılan incelemeye göre, düşük ve yüksek miktarlı mevduat sahipleri arasındaki faiz farkı giderek artıyor. Özellikle, yüksek miktarlı mevduat sahiplerine uygulanan faiz oranlarının artırılması, büyük tasarruf sahiplerini daha fazla kazanç elde etmeye teşvik ediyor. Ancak, düşük miktarlı mevduat sahiplerinin faiz gelirlerindeki düşüşler dikkat çekiyor.