İlk kez 2009 yılında sigortalanan bir vatandaş, emeklilik sonrası çalışma hakkı ve çifte maaş alıp alamayacağı ile ilgili bir soruyu Hürriyet Yazarı Noyan Doğan'a yöneltti.
1987 doğumlu Turan T. adlı vatandaş, 2009 yılının Ağustos ayında bir otomotiv firmasında ilk sigortalı işine başladığını ve o tarihten bu yana aynı işyerinde çalışmayı sürdürdüğünü belirterek emeklilik tarihini ve emeklilik sonrası çalışma hakkını merak etti. Turan T.'nin “Bugün emekliler hem maaş alıp hem çalışabiliyor. Ancak bizim nesil için bu hak olmayacağı söyleniyor. Bu doğru mu?” sorusunu yanıtlayan Doğan, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanların farklı bir sisteme tabi olduklarını belirterek yanıt verdi.
O Tarihten Emekli Olanlar Çifte Maaş Alamayacak
Türkiye'de 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren yasa ile emeklilik yaşı yükseltildi ve prim gün şartı da 7200 güne çıkarıldı. Buna göre; Turan T.’nin emekli olması için 60 yaşını doldurması ve 7200 prim gününü tamamlaması gerekiyor yani 2047 yılında, yaklaşık 38 yıl sonra emekli olacak. 2008 öncesi sigortalı olan vatandaşlar emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam edebilirken yeni sistemde bu mümkün olmayacak. Bu nedenle 2008 sonrası sigorta girişi olanlar, emekli olduklarında ya sadece emekli maaşını alacak ya da çalışıp sadece maaşlarını alabilecek. Bu da hem emekli maaşı hem de çalıştığı yerden maaş alma dönemini sona erdirecek.
Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma
Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; Türkiye'de belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların, aylık kesilmeden hizmet akdine tabi çalışabiliyor ancak işverenlerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) alınıyor.
Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada hangi kanun hükümlerinin ve maddesinin geçerli olacağı ilk defa sigortalı olunan tarihe göre değişiklik gösteriyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan emeklilik şartlarını yerine getirip yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesiliyor. Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanıyor. Yani bu kişilerden SGDP kesilmiyor.
2008 yılı Ekim ayı başından önce sigortalı olanlar ile malullük veya yaşlılık aylığı bağlananlar ve 2008 yılı Ekim ayında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam ediliyor.