Ankara Araştırma ve Danışmanlık (Ank-Ar), gündeme dair birçok konuda nabız yokladığı 4-8 Nisan 2025 Seçmen Gündemi Araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma seçmenlerin 2023 genel seçimlerinde kullandıkları oy tercihinden bugün seçim olsa kullanacakları oy tercihine, Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ve tutukluluk halinden Saraçhane’de başlayan eylemlere değin birçok konuya ışık tutuyor. Araştırma 28 il ve 57 ilçeden  2 bin 4 kişiyle gerçekleştirildi. Katılanların yüzde 77,7’si üniversite mezunu olmaması ve yüzde 74’ünü işçiler, ev hanımları ve emeklilerin oluşturması dikkat çekiyor. 

AKP’ye Oy Veren Seçmen Azalıyor

Katılımcıların yüzde 32,9’u 2023 genel seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini ifade ederken 24’ü ise CHP’yi tercih ettiğini belirtmiş. 4-8 Nisan tarihlerindeki araştırma sonuçlara göre yarın seçim olsa AKP seçmeninin oyu yüzde 12 düşüş yaşayarak yüzde 20,9’a geriledi. Kararsızlar dağıtıldığında dahi oy oranı ancak 26,7’ye ulaşıyor. CHP’nin oyu ise yüzde 2,2 artış göstererek 26,2 olarak görülüyor. Bu oran, kararsızlar dağıtıldığında ise yüzde 33,7’ye ulaşıyor. 

Anket İmamoğlu Yavaş2

Ankete Katılanların Yüzde 65’i Erken Seçim İstiyor

Araştırmada öne çıkan bulgulardan birisi ise yüksek bir çoğunluğun erken seçim talebine olumlu bakması oldu. Katılımcıların yüzde 65,2’si erken seçim istediklerini belirtirken AKP seçmeninin yüzde 20’ye yakınının da bu erken seçime evet demesi dikkat çekici bir veri olarak öne çıkıyor. 

TBMM’de Can Atalay’a “Hak İhlali” Gerginliği! TBMM’de Can Atalay’a “Hak İhlali” Gerginliği!

Anket İmamoğlu Yavaş3

İmamoğlu’na Destek Yüksek

Ankete katılanların yüzde 72,8’i Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptalini yanlış ve siyasi bir karar olarak nitelendirirken yüzde 19,8’ usulsüzlük olduğunu düşünüyor. AKP seçmeninin yüzde 32,5’i ise kararı yanlış bulanlar arasında yer alıyor. İmamoğlu’nun tutuklanması ise katılımcıların yüzde 58,9’u tarafından yanlış bulunuyor. Katılanların yüzde 25,1’i kararı doğru bulurken yüzde 15,9’u ise kararsız ya cevapsız bıraktı. Bir diğer çarpıcı veri ise İmamoğlu’nun tutuklanmasında yargının sunduğu delillere olan güvensizlik oldu. Araştırma sonucuna göre yurttaşların yüzde 61,3’ü yargının sunduğu tutuklama delillerini ikna edici bulmuyor. Katılımcıların yarısından fazlası ise sokak eylemlerini demokratik bir hak olarak tanımlıyor.

Boykot Tutuklamaları Yüksek Oranda Yanlış Bulunuyor

Araştırmaya katılanların yüzde 66,8’i 2 Nisan’da gerçekleşen genel tüketim boykotuna katılmadıklarına ifade etti. Buna karşın ezici çoğunlukla katılımcıların yüzde 73,2’si boykot gerekçesiyle yapılan tutuklamaların yanlış olduğu düşüncesine sahip. Araştırma sonucunun ortaya koyduğu bulgulara göre insanlar boykot çağrısı nedeninin yüzde 74,3 oranında tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak, yüzde 19,4 oranında ise ekonomiye zarar vermek olduğunu düşünüyor.

Mahir Polat’a Özgürlük İsteyenlerin Oranı Yüzde 65

Araştırmada Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve ciddi sağlık sorunlarıyla gündeme gelen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın serbest bırakılmasına yönelik de nabız yoklandı. Katılanların yüzde 65’i Polat’ın serbest bırakılmasını isterken, 15,5 serbest bırakılmamalı diyor. Araştırmanın sonucuna göre ise katılanların yüzde 20’si bu konuda görüş bildirmemiş. 

Hem Yavaş Hem İmamoğlu Erdoğan’a Fark Atıyor

4-8 Nisan arasını kapsayan kamuoyu araştırmasının en önemli sonuçlarından birisi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen nabzının yoklanması oldu. Ank-Ar’ın ortaya koyduğu sonuçlara göre yarın bir seçim olsa hem Mansur Yavaş hem de Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a fark atıyor. 

Katılımcıların yüzde 46,8’i tercihini Ekrem İmamoğlu’ndan yana kullanırken, 34,6’sı Erdoğan diyor. Yüzde 45,4’ü Mansur Yavaş’ı tercih ederken yüzde 33,1’i ise Erdoğan diyor. Araştırmanın sonuçları yarın seçim olduğu takdirde hem Yavaş’ın hem de İmamoğlu’nun Erdoğan’a fark atacağına dair veriler sunuyor.

İmamoğlu’nun Diplomasını İptal Eden Kurul Kimlerden Oluşuyor? Avukatı Tek Tek Açıkladı! İmamoğlu’nun Diplomasını İptal Eden Kurul Kimlerden Oluşuyor? Avukatı Tek Tek Açıkladı!
 

Kaynak: Haber Merkezi