Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
27°
Akdeniz Gerçek Yaşam 2024'te kayıtlara geçen en sıcak yazı yaşadık!

2024'te kayıtlara geçen en sıcak yazı yaşadık!

Yaz boyu damla damla erimemiz boşuna değilmiş! Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024 yılının Haziran ve Ağustos ayları arasındaki dönemin, dünyanın en sıcak yaz mevsimi olduğunu açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024'te kayıtlara geçen en sıcak yazı yaşadık!
KAYNAK: İHA

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yazı, 1940 yılından bu yana kaydedilen en sıcak yaz olarak tarihe geçti. Küresel ısınma nedeniyle yaşanan bu sıcaklık artışları, 2024 yılının en sıcak yıl olarak kaydedilme olasılığını da artırıyor. Verilere göre, kuzey yarım kürede yaz mevsiminde ortalama sıcaklık, 2023 yılında kırılan önceki rekoru 0,03 derece aşarak 16,8 santigrat derece olarak kaydedildi.

Ağustos Ayında Sıcaklık Rekoru

Copernicus verilerine göre, 2024 yılı ağustos ayı, küresel olarak şimdiye kadarki en sıcak ağustos ayı oldu. Açıklamada, “2024 yılı ağustos ayı, 1991-2020 dönemi ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak 16,82 santigrat derece oldu” ifadelerine yer verildi. Avrupa’da ise ağustos ayında karasal sıcaklık, bu dönemin ortalamasının 1,57 derece üzerinde gerçekleşti.

Güney ve Doğu Avrupa’da Sıcaklıklar Ortalamanın Üzerinde

Rapora göre, Güney ve Doğu Avrupa'da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti. Britanya, İzlanda, Portekiz ve Norveç'in güneyinde ise sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. Avrupa dışındaki sıcaklık artışları, Antarktika'nın doğusu, Teksas, Meksika, Kanada, Kuzeydoğu Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya gibi bölgelerde de görüldü. Sıcaklıkların ortalamanın altında olduğu yerler ise Rusya'nın doğusu, Alaska, Güney Amerika'nın güney bölgeleri ve Pakistan oldu.

İklim Felaketleri Artıyor

Gezegenin değişen iklimi, bu yaz birçok felaketi beraberinde getirdi. Sudan’da şiddetli yağmurların neden olduğu seller, 300 binden fazla insanı etkileyerek ülkeye kolera salgınını getirdi. İtalya'nın Sicilya ve Sardinya adalarında ise şiddetli kuraklık yaşandı. Yunanistan’ın Volos kentinde yaşanan aşırı sıcaklıklar, deniz suyunda tuzluluğa maruz kalan yüz tondan fazla balığın ölmesine yol açtı. Gaemi Tayfunu ise Filipinler, Tayvan ve Çin’de büyük hasara neden olarak 100’den fazla insanın ölümüne sebep oldu.

Sera Gazı Salınımına Karşı Acil Önlem Uyarısı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, 2024 yılında yaşanan sıcaklık artışlarının ciddi bir uyarı olduğunu belirterek, “Bu yıl, kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimlerini ve günlerini yaşadık. Eğer sera gazı salınımını azaltmak için acil önlemler almazsak, bu sıcaklık artışları insanların ve gezegenin geleceği için çok daha yıkıcı sonuçlar doğuracak” dedi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Air Anka Antalya Havalimanı'nda ilk yerleşkesini ihaleyle aldı

Air Anka Antalya Havalimanı'nda ilk yerleşkesini ihaleyle aldı