Yılbaşı sofralarının baş tacı olan hindi, sağlıklı ve düşük kalorili bir besin kaynağı. Doğru pişirme yöntemleriyle yumuşacık ve nar gibi kızarmış bir hindi elde edebilirsiniz. Yılbaşı Hindi Dolması tarifinin yanı sıra hindinin doğru pişirilmesi ve marine edilmesi gibi bilmeniz gereken tüm detayları derledik. Ayrıca 'Yılbaşı Hindi Dolması tavukla yapılır mı?' diye soranlara da 'Neden olmasın!' diyoruz.
Yılbaşı Hindi Dolması Tarifi
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan yılbaşı hindi dolması, lezzetli iç pilavı ve nar gibi kızarmış görüntüsüyle şimdiden iştahımızı kabarttı. İşte malzemeleri ve tarifi:
Yılbaşı Hindi Dolması Malzemeleri
Hindi İçin:
- 1 adet hindi
- 1/2 defne yaprağı
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam tuz
İç Harcı İçin:
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı nane
- 1 fincan sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2,5 su bardağı hindinin haşlama suyu
- Tuz
Hindi Üst Sosu İçin:
- 2 tatlı kaşığı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- Biraz hindinin haşlama suyu
- Bir miktar sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
Yılbaşı Hindi Dolması Nasıl Yapılır?
Hindiyi tencerede (tercihen düdüklü tencerede) tuz, karabiber ve defne yaprağı ile birlikte suda 1 saat haşlayın.
Pilav tenceresine sıvı yağı ekleyip dolmalık fıstıkları kavurun. Fıstıklar hafif pembeleşince kuş üzümlerini ekleyin. Hafifçe şişmelerini bekleyin. Önceden ince ince doğradığınız kuru soğanları tencereye ilave edip kavurun. Tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Pirinçler kavrulunca tereyağını ekleyerek biraz daha kavurun. Pilavı hazırlarken sadece tuz ekleyin ve hindinin haşlama suyunu ilave ederek pirinci pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince pul biber, karabiber, yenibahar, nane, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip nazikçe karıştırın. Pilavı kağıt havlu kapatarak demlenmeye bırakın.
Haşlanmış hindiyi bir fırına uygun bir kaba yerleştirin. İç pilavı, hindinin içine çok sıkıştırmadan ve bastırmadan doldurun.
Bir kasede yoğurt, limon suyu, hafif hindinin haşlama suyu, biraz sıvı yağ ve salçayı iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına sürün. Sosun her yeri kapladığından emin olun. Hindinin but kemiklerini alüminyum folyo ile kaplayarak yanmalarını önleyin.
Hindiyi 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Üzeri nar gibi kızardığında fırından çıkarın. Kabın kenarlarına kalan iç pilavı yerleştirip 5 dakika daha fırında tutun. Sıcak servis yapın.
Hindi Etinin Faydaları Neler?
Diğer et çeşitlerine göre daha az yağlı olan hindi eti kalp dostu olarak biliniyor. B vitamini ve demir içeriğiyle unutkanlık ve kansızlığa karşı tüketilen hindi eti, zihinsel gelişimi desteklediği için gelişim çağındaki çocuklara ayda bir kez verilmesi öneriliyor.
Hindi Eti Nasıl Marine Edilir?
Hindi etinin marine işlemi etin yumuşamasına ve kızarmasına yardımcı olur.
Klasik marine sosu: Hindinizi defne yaprağı, tane karabiber, adaçayı, limon suyu, sirke ve zeytinyağı kullanarak bir marine sosu hazırlayabilirsiniz. Hindiyi bu sosla 1 gün büzdolabında bekletin. Sirke ve limon suyundaki asit, baharatların ete işlemesini sağlarken hindinin dağılmadan yumuşacık pişmesine yardımcı olur. Ayrıca hindinin derisinin altına tereyağı ile harmanlanmış baharat ve ot karışımları ekleyebilirsiniz.
Bütün Hindi Nasıl Pışirilir?
Bütün hindiyi pişirmek için marinasyon sonrası şunlar yapılmalı:
Hindinin iç kısmını kök sebzeler veya kestaneli iç pilavla doldurabilirsiniz. Hindinin iç kısmını kalın bir iğneyle dikiş atarak harcın dağılmasını önleyin. Butları da birbirine bağlayın.
Hindinizi fırın torbasında pişirecekseniz; torbanın içini bir miktar unlayın, torbanın üzerinde de birkaç delik açmayı unutmayın.
Hindi Kaç Derecede ve Kaç Dakikada Pişirilir?
Nar gibi kızarmış ve tam pişmiş bir hindi için ideal pişirme koşulları şunlar:
Sıcaklık: 160 derece (Pişirme torbası kullanıyorsanız 175 derece).
Süre: 4-5 kg ağırlığındaki bir hindi 160 derecede 3-3.5 saatte pişer.
Doldurulmuş hindi: Ek olarak yarım saat daha pişirme süresi ekleyin.
Yılbaşı Hindi Dolması Tavukla Yapılır Mı?
Ayrıca yılbaşı hindisi tarifini tavukla da yapabilirsiniz. Hindi, büyük boyutu ve özel yapısıyla yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olsa da, daha küçük aileler veya alternatif arayanlar için tavuk iyi bir seçenek olabilir. Tavuk, hindiye göre daha hızlı pişer ve daha ekonomik bir alternatiftir.
Tavukla Yılbaşı Dolması Yapılışı
Hindi dolması için hazırladığınız iç pilavı, aynı şekilde tavuğun içine doldurabilirsiniz. Tavuğun üzerine de marine sosu veya tereyağı, yoğurt ve baharatlarla hazırlayacağınız karışımı sürerek nar gibi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Fırın süresi ise hindiden daha kısa olacaktır. 1,5-2 kg büyüklüğündeki bir tavuğu 200 derece fırında yaklaşık 1-1.5 saat pişirebilirsiniz. Böylelikle tavuk dolması, yılbaşı sofranızda pratik ama lezzetli bir alternatif olur.