Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, kamuoyu araştırmalarında yargıya güven n oranının yüzde 18 çıktığını belirterek, u çok vahim bir tablo, demek ki ülkede kimse kendini güvende hissetmiyor” dedi. Bacanlı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK)seçimleri öncesinde hakim ve savcılara maaş yapılmasının ise manidar olduğunu söyledi.
AKP Hükümeti tarafından 12 Ekim’de yapılacak olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) seçimleri öncesinde hâkim ve savcıların maaşlarına bin 155 TL zam yapılması tartışma yarattı. Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, zammın zamanlamasının çok manidar olduğunu söyledi. Bacanlı,’’ Zam miktarına bakıp da buna göre oyunu kullanacak olan hâkim ve savcı olacağını düşünmek istemem’’dedi
BU SEÇİMDE NE OLACAĞINI BİLEMEYİZ
Alper Tunga Bacanlı,’’HSYK Seçimlerinde bildiğim kadarı ile birkaç grup yarışıyor. Bir grup Bakanlığın da desteklediği Yargıda Birlik Platformu. Diğeri YARSAV’ın listesi. Başka gruplardan da bağımsız adayların olduğu bir secime giriliyor. Geçen dönemde de hükümetin desteklediği Bakanlık listesi seçimi açık farkla kazanmıştı. Bu seçimde ne olacağını bilemeyiz.’’dedi.
HERHALDE DEMOKRATİK BİR YOLDUR
Yargı bağımsızlığının önemine dikkat çeken Bacanlı,’’Yargı bağımsızlığı çok önemli. Yargı bağımsızlığı da hâkim teminatında savcı arkadaşlarımızın bağımsızlığından geçiyor. Tabi günümüzde geldiğimiz noktada demokratik bir seçimden başka da bir yol yok. Herhalde hâkim ve savcıların hepsinin oy kullanarak HSYK üyelerini seçmeleri bu da demokratik bir yoldur’’dedi.
SEÇİM ÖNCESİ ZAM ÇOK MANİDAR OLMUŞ
Hâkim ve savcıların oyları ile HSYK’nın bir kısmını seçebildiklerini ifade eden Bacanlı,’’ Tamamı seçimle belirlenmiyor. Cumhurbaşkanı’nın atadığı Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyeler var. HSYK’nın yapısı biraz karma bir yapı. Konu seçim olunca seçim öncesi hemen hâkim ve savcılara bin 155 TL zammın yapılması da moda tabiri ile manidar. Eğer demokratik bir seçim yapacak olursanız burada oy kullanacak olan insanları özellikle bunlar karar makamında olan hâkimler ise bunlar zaten vicdani kanaatleri doğrultusunda oy kullanmalarını da temin etmek lazım. Ben şunu da açık olarak söyleyeyim bu yapılan zam miktarına bakıp da buna göre oyunu kullanacak olan hâkim ve savcı olacağını düşünmek istemem”dedi.
BU UYGULAMALAR SEÇİM ZAMANINDA YAPILMASIN
Hâkim ve savcıların seçim öncesi disiplin cezalarının affedileceği yönündeki haberlere değinen Bacanlı,’’Disiplin cezalara sicil affı diyoruz. Bu tür uygulamalar geçmiş dönemlerde oldu. Hâkim ve savcılarda uygulanmadı ama devlet memurlarına bu tip aflar uygulandı. Maaş zammı yapılması gerekiyor ise yapılsın. Sicil affına yönelik bir ihtiyaç varsa o da yapılsın. Ama bunlar seçim zamanlarında yapılmasın. Normal zamanlarda yapılsın. Ben siyasilerin yerinde olsam bu maaş zammını ve sicil affını seçimden sonra yapardım o zaman daha anlamlı olurdu. En azından kamuoyunda spekülasyonlara yol açmazdı’’dedi.
BAĞIMZSIZ VE GÜÇLÜ BİR YARGI HİÇBİR ZAMAN İSTENMEDİ
Bacanlı,’’Bağımsız ve güçlü bir yargıyı sadece bu hükümet değil Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir siyasi iktidar istemedi. Acı ama gerçek. Bu hukukun üstünlüğünü içselleştirmemizden kaynaklanıyor. Bağımsız ve güçlü bir yargı istemediler. Bu bugünün sorunu değil. Bu sorun 50 senedir var’’şeklinde konuştu.
YARGIYA KÖKLÜ ÇÖZÜM GETİRİLMEDİ
Yargı sorunlarına köklü çözüm getirilmediğini anlatan Bacanlı,’’ Yargı mensupları da maalesef olağanüstü durumlarda yargı mensubu gibi davranmadılar. Hükümete yakın davranan bir takım hâkim ve savcılar da olabilir. Hepimizin hukuka ve adalete ihtiyacı var. İster siyasi iktidar olsun ister muhalefet olsun bu ülkede tüm çevrelerin yargıyı el üstünde tutmaları gerekiyor. Bağımsız, vicdanına göre karar veren yetişmiş donanımlı hâkimler olmalıdır. Adalet mülkün temelidir. Bu laflar boşuna söylenmemiştir. Adalet mekanizmasını sarstığınız zaman bir grubun adı önemli değil etkisi altına soktuğunuz zaman bu artık adalet olmaktan çıkıyor’’dedi.
YARGIYA GÜVEN YOK
Kamuoyu araştırmasında yargıya olan güvenin yüzde 18 olarak çıkmasının yargıya güvenin kalmadığı anlamına geldiğini vurgulayan Alper Tunga Bacanlı,’’Bu tablo çok vahim bir tablo. O zaman hiç kimse kendini güvende hissetmiyor. Hukuki bir mesele olduğu zaman insanlar güvenmediği bir makama gidiyor. Verdiği karara güvenilmeyen o kurum yargı olur mu? Kaybedilen güveni bir şekilde geri kazanmamız gerekiyor. İyi uygulamalar yaparak vatandaşın yargıya olan güvenini yeniden kazanmasını sağlayabiliriz’’şeklinde konuştu.
YARGI ADİL DEĞİL
Yargı teşkilatının bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyen Bacanlı,’’Adliyenin işi çok ağır. Adliyede çalışan hiçbir çalışanı boş oturarak göremezsiniz. Bu yüzden yargı teşkilatında bir ücret düzenlemesi olacak ise yargı çalışanlarının da altını çizerek söylüyorum bir bütün halinde düşünülmesi gerekir. Orada hâkim ve savcının emeği sorumluluğu kadar da orada görev yapan arkadaşların da emeği kıymetlidir. Belki bir bütün halinde maaş zammı yapılsa idi. Daha anlamlı olurdu. Yapılan zam adil değildir.’’dedi.(Deniz TOPKAYA)