Son zamanlarda gıda üretiminde aşırı tarım ilacı kullanımı ciddi endişelere yol açarken Türk Böbrek Vakfı (TBV), pestisit kalıntıların sağlık açısından büyük riskler taşıdığını bildirdi.
TBV, sebze ve meyvelerden bakliyat, et, süt ve yumurtaya kadar birçok gıdada rastlanan pestisit kalıntılarından en çok etkilenen grupların organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamileler olduğuna dikkat çekti.
Pestisitte Risk Grupları Kimler?
TBV Başkanı Timur Erk, sadece sebzelerle sınırlı olmayan pestisit kalıntılarına bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda rastlanabileceğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle pestisit kullanımını azaltmaya yönelik tarım politikalarını desteklemek ve kamuoyunda bu konuda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek büyük önem taşıyor. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır."
Hangi Besinler Daha Çok Pestisit Tutar?
Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü besinlerin daha fazla pestisit tutabildiği konusunda vatandaşları uyardı.
Aydın, buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünlerin de pestisitlere maruz kalabildiğini, hayvan yemlerindeki pestisitlerin, et, süt ve yumurtaya bulaşabildiğini söyledi:
"Uzun süreli ve yoğun pestisit maruziyeti, hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarı, kansere yol açabilecek toksik etkiler, üreme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf, organ nakli olan bireyler, bu etkilerden daha fazla zarar görebilir."
Pestisite Karşı ne Yapılmalı?
Aydın, pestisit maruziyetini azaltmak için, sebze ve meyvelerin bol suda yıkanması, sirkeli veya karbonatlı suda bekletilmesi, ürünlerin kabuklarının soyulması, organik sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi önerilerinde bulundu.