Samsung Galaxy S25 Slim'in Tanıtım Tarihi Belli Oldu Samsung Galaxy S25 Slim'in Tanıtım Tarihi Belli Oldu

İran Meclisi Kültür İşleri Komisyonu Üyesi Hasan Ali Ahlaki, popüler sosyal medya platformlarının yeniden erişime açılması sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. İran hükümeti, uzun süredir uyguladığı sosyal medya yasaklarını kaldırmak için uluslararası platformlardan belirli koşulların yerine getirilmesini talep ediyor.İran Sosyal Medya Yasağını Aşamalı Olarak Kaldırıyor

Sosyal Medya Yüksek Kurulu’nun 10 Şartı

Ahlaki, İran Sosyal Medya Yüksek Kurulu tarafından belirlenen 10 şart arasında en önemlilerinden birinin, kullanıcıların paylaşımlarına İran yetkililerinin erişim sağlayabilmesi olduğunu ifade etti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının ülkede ofis açmasının zorunlu tutulacağı belirtildi. Bu koşulların yerine getirilmesi halinde, WhatsApp ve Google Play gibi platformların erişime açılabileceği vurgulandı.

WhatsApp ve Google Play’e Erişim Yeniden Sağlanabilir

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsmail Ahlaki, WhatsApp ve Google Play’in erişime açılmasının ardından diğer yabancı sosyal medya platformlarının da benzer şartları kabul etmeleri durumunda erişimlerinin sağlanabileceğini açıkladı. Bu hamle, İran’da yıllardır devam eden sosyal medya yasaklarına yönelik atılan ilk önemli adım olarak değerlendiriliyor.

Neden Yasaklandı

İran’da sosyal medya platformları, genellikle devlete karşı organize edilen protestoların merkezi olarak görüldüğü için sıkça yasaklanıyor. Özellikle 2022’de Mahsa Emini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında WhatsApp, Instagram, X (eski Twitter) ve VPN hizmetleri erişime kapatılmıştı.

Google Play Yasağına Tepki Büyük

Google Play’in yasaklanması, özellikle İranlı yazılımcılar arasında büyük tepkiyle karşılanmıştı. Yetkililer, bu yasağın yerli yazılımların kullanımını teşvik etmek amacıyla uygulandığını belirtse de kullanıcılar, güvenlik sorunları nedeniyle bu duruma sıcak bakmamıştı.

Yerli Yazılımlar İsteneni Veremedi

Hükümetin sosyal medya yasağıyla birlikte yerli yazılımlara geçiş çabası, güvenlik ve işlevsellik sorunları nedeniyle kullanıcılar arasında rağbet görmedi. Yerli alternatiflerin uluslararası platformların sunduğu özellikleri karşılamakta yetersiz kaldığı, sürecin başarısızlığında etkili oldu.

Muhabir: Tayfun Akyatan