Yakın Doğu Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'küresel acil durum' olarak ilan ettiği maymun çiçeği (Mpox) hastalığını tespit edebilen bir tanı kitinin kullanıma hazır olduğunu duyurdu. DSÖ, 14 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, özellikle Afrika'da yayılmaya başlayan Mpox virüsünü küresel bir tehdit olarak değerlendirdi. Bu virüs, hastalık belirtileri ve yayılma potansiyeli nedeniyle dünya genelinde büyük bir endişe kaynağı haline geldi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin Geliştirdiği Tanı Kiti
Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü Kit Üretim ve Genom Analiz Laboratuvarı, artan vaka sayılarının ardından Mpox virüsünü tespit edebilecek 'REAL MonkeyPox RT-qPCR Tanı Kiti'ni geliştirdi. Bu tanı kiti, hastalığı birkaç saat içinde tespit edebilme özelliğine sahip olup, virüsün yayılmasını engellemede kritik bir rol oynamaktadır.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’dan Açıklama
Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, 'Maymun çiçeğine neden olan Mpox virüsünü, birkaç saat içinde tespit edebilen tanı kitimizi, ihtiyaç halinde kullanıma almaya hazırız' dedi. Prof. Dr. Şanlıdağ, hızlı tanının hastalığın bulaş hızını düşürmede en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti ve geliştirdikleri tanı kitinin, enfekte kişileri hızla izole ederek tedavi sürecini başlatmada büyük bir kolaylık sağladığını vurguladı.
Prof. Dr. Şanlıdağ ayrıca, COVID-19 sürecinde KKTC’nin yerli PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti ile önemli bir deneyim kazandıklarını ifade etti. Bu deneyimle birlikte, SARS-CoV-2’nin ardından Dang Humması, Chikungunya Virüsü, Hepatit Delta Virüsü ve Batı Nil Virüsü gibi salgınlara neden olabilecek çeşitli virüslerin tespiti için tanı kitleri geliştirdiklerini belirtti.