Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, kış mevsiminin gelmesi ve soğuk havaların etkisiyle acil servise başvuran soğuk algınlığı hastalarının sayısında artış olduğunu belirtti. Dr. Canacankatan, aynı hastada Covid-19, grip ve RSV gibi güçlü virüslerin bir arada görülebileceğini ifade ederek, vatandaşları bu konuda bilgilendirdi.
Virüs Kokteyli Uyarısı
Hastaların sık sık birden fazla virüsle karşılaşabildiğine dikkat çeken Dr. Canacankatan, 'Virüs kokteyli', 'kış mevsimi üçlüsü' veya 'tridemi' olarak adlandırdıkları durumun, aynı anda grip, nezle ve soğuk algınlığının yaşanması anlamına geldiğini söyledi.
Tridemi Nedir?
Son zamanlarda aynı hastada birden fazla güçlü virüsle sık sık karşılaştıklarını belirten Dr. Canacankatan, 'Bize müracaat eden hastalarda Covid-19 pandemisi ile birlikte aynı zamanda influenza dediğimiz grip virüsü, RSV (Respiratuvar sinsityal virüs) dediğimiz virütik bir hastalık olan nezle ve soğuk algınlığı aynı anda görülebiliyor. Aynı hastada birden fazla güçlü virüsün görülmesine virüs kokteyli, kış mevsimi üçlüsü veya tridemi demeye başladık.' diye konuştu.
Belirtileri Benzer
Dr. Canacankatan, Covid-19 ve grip gibi virüslerin benzer belirtilere neden olduğunu vurgulayarak, hastaların baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş, halsizlik ve eklem ağrısı gibi şikayetlerle kendilerine başvurduklarını aktardı.
Önlem Almak Şart!
Hızla yayılan bu virüslerin, aile içinde pinpon topu gibi bulaşarak ciddi salgın hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Canacankatan, vatandaşlara önlem almaları çağrısında bulundu. C vitamini açısından zengin beslenme, bol sıvı tüketme ve özellikle ıhlamur, nane, limon içecekleri gibi doğal desteklerle bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yaptı.
Maskenin Önemi ve Aşı Tavsiyesi
Dr. Canacankatan, hastalığın belirtileri hissedildiği anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirterek, grip ve influenza virüslerine karşı aşı olmanın önemini vurguladı. Özellikle risk gruplarında yer alan 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalıklara sahip kişilere aşı olmalarını önerdi.
Yatak istirahati, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücut direncinin artırılması ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sisteminin uyarılmasının da hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu belirtti.