Asgari ücret yüzde 30 zam ile birlikte 22 bin 104 TL’ye yükselmişti. Kamuoyu tarafından doğru verileri açıklamadığı iddia edilerek eleştirilen TÜİK’in dahi yüzde 44,38 olarak açıkladığı yıllık enflasyon değerinin altında yapılan zamma büyük tepki gelirken, hükümet ve işverenin talebi yerine getirilmiş emekçinin geçim sıkıntısı ise hiçe sayılmıştı. 2024 yılında asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak belirlenmesi sonrası asgari ücret Türk-İş’in verilerine göre sade 3 ay açlık sınırının üzerinde seyretmiş ve geri kalan 9 ayda açlık sınırının altında kalmıştı.
ARA ZAM SİNYALİ VERİLDİ
Emekçinin hem hükümet hem de işveren tarafından açlığa mahkum edilmesine kamuoyundan büyük tepki gelirken, AKP iktidarının bürokratlarının asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamalar geri adım olarak yorumlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete ara zam yapılması söylemlerinin üzerinden konu tekrar gündeme taşındı. 2022 ve 2023 yıllarında uygulanan ara zam politikasının 2025 yılı içerisinde de uygulanacağının sinyali verildi. Sendikalar ara zammın da yapılmasını ama asgari ücretin 2025’in ilk 6 ayı için tekrar belirlenmesi için taleplerini yineledi.
“ARA ZAM YAPILMAK ZORUNDA”
Ara zam ile ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, “Ekonomik sorunla ilgili yapılması gereken bir durum. Türk-İş’in asgari ücretteki duruşu 29 bin 583 TL’dir. Bunun altında bir rakama imza atmayacağımızı söyledik. Açlık ve yoksulluk sınırı belli. Şu an açıklanan rakam açlık sınırında. Hükümet ve işveren böyle bir karar aldı. Biz bu karara katılmadık. Kira zamları yüzde 60 olarak belirlendi. Market, sağlık, eğitim giderlerinin durumu ortada. Hükümet gerekirse ara zam yaparız dedi ama gerekiyorsa denilmemeli, yapılması gerekiyor. Biz emekçinin hakkını almak için çaba sarf edeceğiz. Ara zammı yapmak zorundalar” dedi.