Akdeniz Gerçek Gazetesi’nin yazarı Muharrem Yellice, gazetemize yaptığı ziyarette yeni kitabı ‘Hindistan’ hakkında bilgi verdi. Türk tarihinin genişlemesi için yazılan kitapla ilgili kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

SONGÜL BAŞKAYA

Muharrem Yellice Akdeniz Gerçek Gazetesi’nin bir parçası. Bizim için çok değerli. Çok sayıda kitabı pandemide dahil olmak üzere 2000’li yıllarda yazmaya başlayan ve yazmaya devam eden Yellice yazdıklarıyla da Türk tarihine katkıda bulunuyor. ‘Hindistan’ kitabını getirdiniz. Kitaba dair neler söylemek istersiniz?

MUHARREM YELLİCE

Hindistan Türk tarihinin bir parçası. Türkiye’de bilinmiyor. İlahiyat Fakültesi akademisyenleri yeni açıdan bakarak, Budizm ve Hinduzim ile alakalı bilgiler toplamışlar ama Hindistan tarihine hiç girilmemiş. Bizim büyük bir tarihçimiz var. Zeki Velidi Togan iki kez Hindistan’a gidiyor ve orayı görünce algılıyor. Ankara Dil Tarih’e geldiği zaman öğrencilerine ‘Hindistan’ı ihmal etmeyin’ diyor ama maalesef Hindistan üzerine bir iki ciddi kaynak var başkada yok. Bu sözden yola çıkarak pandemi döneminde Hindistan üzerine eğildim. Hindistan’ın birçok önemli bölgesini de gezdim. Gözlerimi tarihle besleyerek birazda edebiyat koyarak çok kolay okunabilen ciddi bir tarih kitabı ortaya çıktı. 600 sayfalık bir kitap oluştu. Hindistan’ın bir parçası olarak da Nepal’i yazdım. Arka arkaya. 

Songül Hanım Haber 1

SONGÜL BAŞKAYA

Nepal kitabından biraz bahsedebilir misiniz?

MUHARREM YELLİCE

161 yıllık ilçe, “kadın eli” ile değişiyor… 161 yıllık ilçe, “kadın eli” ile değişiyor…

Nepal deyince aklımıza Buda geliyor. Buda, Saka şamanı. Gök tanrı inancı, evrene, tabiata saygı duyma inançlarını o bölgeye yerleştiren bir adam. Buda bunu din gibi düşünmemiş ama gelen müritleri onu din haline getirmişler. Budizm, mabetleri ve yazılı kaynakları ile bir din haline gelmiş. Aslında felsefi düşünce biçimi. Nepal kitabı da bu şekilde çıktı. Onlar da Saka Türkü. Hindistan’ın yerlilerinin, Atatürk’ün Türk tarihinin ana hatlarındaki tespitlerine göre, 3 yönetimi var. Millattan önce Türkler’in yönetimi, Kuşanlar, Akunlar, Sakalar. Gazneli Mahmut’ta ise İslami Dönem. 1857’ye kadar sürmüş. Tamamen Türk yurdu ama maalesef Türkçe yok. Bu kitabımda da tarihi tüm hatları ile anlattım.

SONGÜL BAŞKAYA

Emeğinize, sağlık. Bol okular diliyoruz. Kaleminiz durmasın.

Muhabir: Songül BAŞKAYA