Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftaya yoğun bir gündemle başlıyor. Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının Salı günü başlayacağı haftada, 'Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri ön plana çıkacak. 

Siber Güvenlik Kurulu Oluşturulacak

Kanun teklifine göre, Cumhurbaşkanı başkanlığında Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı'nın yer alacağı Siber Güvenlik Kurulu kurulacak. Bu kurul, ulusal güvenliği tehdit eden siber saldırılarla mücadelede merkezi bir rol üstlenecek. Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik yürütülecek çalışmalarda yerli ve milli ürünlerin öncelikli olarak tercih edilmesi sağlanacak. Ayrıca, yetkili kurumlar tarafından toplanan kişisel veriler ve ticari sırlar, ihtiyaç kalmadığında otomatik olarak silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Siber uzaydaki milli güvenliği tehdit eden saldırıları gerçekleştiren ya da bu saldırılar sonucunda elde edilen verileri siber ortamda bulunduran kişilere 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yetkili mercilere istenilen bilgi, belge, yazılım, veri ve donanımı sağlamayan ya da bunların elde edilmesini engelleyenler ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 ila 1500 gün arasında adli para cezasına çarptırılacak.

Meclisin En Çalışkan Milletvekilleri Açıklandı Meclisin En Çalışkan Milletvekilleri Açıklandı

Siber Güvenlik Başkanlığı Göreve Başlayacak

Teklifle birlikte oluşturulacak Siber Güvenlik Başkanlığı, siber tehditlere karşı kritik altyapıları ve bilişim sistemlerini koruma, saldırıları önleme ve etkilerini en aza indirme görevini üstlenecek. Başkanlık, aynı zamanda zafiyet ve sızma testleri yapma, siber tehdit istihbaratı oluşturma ve zararlı yazılım inceleme faaliyetlerini yürütme yetkisine sahip olacak. Başkanlık ayrıca kritik altyapılar ile bu altyapılara sahip kurumları belirleyecek, kamu kurumları ve özel kuruluşların siber varlık envanterini oluşturacak ve bu varlıklara yönelik risk analizleri yapacak. Güvenlik tedbirleri kapsamında kamu ve kritik altyapılara sahip kuruluşlar için önleyici tedbirler alma ve aldırma sorumluluğu da Siber Güvenlik Başkanlığı'na ait olacak.

Mansur Yavaş’tan Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Açıklaması Mansur Yavaş’tan Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Açıklaması

TBMM'de Yoğun Komisyon Gündemi

Bu hafta TBMM'deki çalışmalarda yalnızca siber güvenlik değil, farklı konular da gündemde olacak. Kartalkaya'da meydana gelen otel yangınına ilişkin kurulan araştırma komisyonu, salı günü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nı (AFAD), çarşamba günü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini dinleyecek. Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu ise salı günü Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) yetkililerini ağırlayacak. Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin komisyona bilgi vermesi bekleniyor. Dilekçe Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkililerini dinleyecek. Ayrıca, geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sunulan 'İklim Kanunu Teklifi'nin Çevre Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Grup Toplantıları ve Basın Açıklamaları

TBMM'deki komisyon ve Genel Kurul çalışmaları devam ederken, siyasi partiler de grup toplantılarını gerçekleştirecek. Salı ve çarşamba günleri yapılacak grup toplantılarında partilerin liderleri ve sözcüleri, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

Kaynak: DHA