Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 47. kuruluş yıl dönümünde yaptığı açıklamada, gazetecilere yönelik baskılara ve mesleğin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekti. Açıklamada, basın özgürlüğünün korunması için örgütlenmenin ve dayanışmanın önemine vurgu yapılarak, tüm gazeteciler mesleki hakları için bir araya gelmeye davet edildi.
Mesleğe Yönelik Tehditler Artıyor
ÇGD, yazılı açıklamasında gazetecilerin güvencesizlik, sansür, oto-sansür, erişim yasakları, akreditasyonlar, yoksulluk, gözaltılar ve tutuklamalar gibi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Güvencesizlik, sansür, otosansür, ifade özgürlüğü, erişim yasakları, akreditasyonlar, yoksulluk, yasaklar, gözaltılar, tutuklamalar... Bugün mesleğimiz, bu başlıkların hepsinde saldırı altında. Bu saldırılar yeni değil ancak biçim ve şekil değiştirerek ve ağırlaşarak sürüyor. Bundan 47 yıl önce, 23 Şubat 1978'de patronların baskılarına ve dönemin meslek örgütlerinin gençleri dışlayan tutumlarına karşı yola çıkan Alaattin Orhan, Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim, Cengiz Kuşçuoğlu'nun kurduğu Çağdaş, geleneklerini ve mücadelesini yarına bütün üyeleriyle birlikte taşıyor.” dedi.
“Gazetecilik Suç Değildir”
ÇGD, basın özgürlüğüne yönelik saldırıların, yalnızca gazetecileri değil halkın haber alma hakkını da tehdit ettiğini belirterek, “Mücadeleyi bir meslek edinmiş Çağdaş üyeleri çok iyi biliyor ki, biz gazeteciler mesleğimizi ve halkın haber alma hakkını savundukça saldırılar arttı, üyelerimiz hedef haline getirildi. Ancak Çağdaş hiçbir zaman mücadeleden de halkın haber alma hakkını savunmaktan da vazgeçmedi. Türkiye'nin en zor dönemlerinde kurucu iradesinin ruhuyla gazetecilik mücadelesinden bir adım bile geri adım atmayan Çağdaş, bu alandaki sürükleyici ve örnek rolünü de iyi biliyor. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Örgütlenme Çağrısı
Dernek, gazetecilere yönelik baskıların giderek arttığını vurgulayarak, “İktidarın 'hedef gazetecilik değil' diyerek yasal düzenlemeler ile her seferinde hedef alınan mesleğimize yönelik her geçen gün artan tehditlere karşı tek bir yol vardır, o da örgütlenmektir. Bugün birlikte hareket etmeye ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğu tartışmasız bir gerçektir. O nedenle de meslek ilkeleri konusunda düşünce ayrılığımız olmayan tüm meslektaşlarımızı Çağdaş çatısı altında örgütlenmeye, mesleğimizin geleceğe onurlu yürümesinde bir nefes olmaya davet ediyoruz. Gazetecilerin sadece 'haber' gerekçesiyle gözaltına alınmasını, tutuklanmasını, insan onuruna aykırı sansür, oto-sansür girişimini ve güvencesizlik tehditlerini hep birlikte yenebileceğimize inancımız tamdır.” dedi.
Halka ve Gazetecilere Çağrı
ÇGD, gazetecilere yönelik baskıların yalnızca meslektaşlarını değil, doğrudan halkın haber alma hakkını da tehdit ettiğini belirtti. Açıklamada, topluma da çağrı yapılarak şu ifadelere yer verildi:
“Bugün meslektaşlarımıza olduğu kadar topluma da bir çağrımız var. Unutulmasın; gazeteciler baskı altına alındığında veya güvencesizlik koşullarında çalışmaya mecbur bırakıldığında hedef sadece meslektaşlarımız değildir. Gazetecilerin haber yapma hakkı engellendiğinde toplumun haber alma hakkı gasp edilmektedir. Halkın bu gerçeği böyle algılaması, unutmaması ve buna karşı mücadele eden gazetecilerin yanında olması hayatidir. Tüm meslektaşlarımız ve toplumun desteği ile 'Gazetecilik suç değildir' diye haykırmaya devam edeceğiz.”
Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Sürecek
ÇGD, kuruluşunun 47. yılında basın özgürlüğü için mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “Gazeteciliğin ve gazetecilerin özgür olacağı nice 47 yıllara. Yaşasın basın özgürlüğü, yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın ÇGD.” dedi.
ÇGD’nin Kaç Şubesi Var?
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Malatya, Rize ve Zonguldak’ta şubeleri; Batman, Giresun, İzmir ve Samsun’da temsilcilikleri bulunduğu kaydedildi.