İstiklal Harbi’ne ilişkin ihmal edilmiş bir alan daha aydınlandı. İstiklal Harbi Araştırmacısı Cevdet Cantürk'ün Mustafa Kemal'in İmalat-ı Harbiyecileri adlı kitabı Etkin Yayınevi etiketiyle çıktı.

Öğrenci Veli Derneği Antalya Şubesi’nden Sert Tepki Öğrenci Veli Derneği Antalya Şubesi’nden Sert Tepki

"Kurtuluş Savaşı'nda Harp Sanayii Hakkında Kitap Hazırladım"

Türk yazınında, Kurtuluş Savaşı’na ilişkin göz ardı edilmiş cephelerden biri durumunda olan İmalatı Harbiye çalışmalarını kitaplaştıran Cevdet Cantürk, “Uzun süredir üzerinde çalışılmamış bir konu olan Kurtuluş Savaşı'nda harp sanayii hakkında bir kitap hazırladım. Çalışmamı yaparken 70 yıllık dergiler ve bir o kadar eski gazetelerdeki anıları derledim. Bu alanda sadece birkaç makale ve tez ile 20. asrın ortasında yazılmış 2  kitap vardı. Ben bunlara, döneme ilişkin hatıra kitaplarını didik didik ederek yeni bilgiler ekledim, resmi belgelerdeki bilgilerle takviye ettim” dedi.

Mustafa Kemal'in İmalat I Harbiyecileri Antalya'daki Mücadele De Anlatıldı 3

İftihar Abideleri 

Kurtuluş Savaşı’nın perde arkasındaki fedakarlıklara dikkat çekilen Mustafa Kemal'in İmalat-ı Harbiyecileri adlı eserde, zaferin mayasında alın teri bulunan harp sanayii ustalarının insan üstü gayretleri ifade ediliyor. Onların gurur veren hikayesini gelecek kuşaklara aktaran İstiklal Harbi Araştırmacısı Cevdet Cantürk bu başarımları şu sözlerle ifade etti:

"İmalatı Harbiye’de çalışan subaylar, uzmanlar, ustalar ve işçilerin başardıkları iş yabana atılamaz. Bu, vatan savunmasında çalışanların, imkânsız sanılan engellerle imtihanıydı. Bu, Türk sanatkârlarının alın teriyle yazdığı destandı.  Onların fedakârlıkları ve başarıları, bizim örnek alacağımız iftihar abideleri değil midir?"

Mustafa Kemal'in İmalat I Harbiyecileri Antalya'daki Mücadele De Anlatıldı 2

Antalya'daki Kurtuluş Mücadelesi de Bu Kitapta

Mustafa Kemal'in İmalat-ı Harbiyecileri kitabında; kurtuluş mücadelesinde Antalya yöresinde yaşananlar da yer aldı:

"Antalya civarında ise İtalyanların, işgali genişletmeleri beklendiğinden, kentin 25 kilometre kuzeyindeki depoda bulunanlar, yöre halkının üstün gayretiyle Burdur’un Çeltikçi köyüne götürüldü. 57. Tümenin komutanı Albay Şefik’in çabalarıyla toplanan halk, 200’den fazla öküz arabasıyla bu mühimmatı nakletti. Düşmandan kaçırılan cephane, daha sonra Yunanlılara karşı kullanıldı."

Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki: Emeğimiz Hiçe Sayılamaz Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki: Emeğimiz Hiçe Sayılamaz

Kaynak: Haber Merkezi