2024 yılı itibarıyla Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalamasının 59’a yükseldiğini bildiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gençlerin tarımsal arazi edinmesi kolaylaştırılmalı, düşük faizli krediler ve hibe destekleri artırılmalıdır. Tarımsal girişimcilik için özel fonlar oluşturulmalıdır” dedi.

Gıda Arz Güvenliği Risk Altında

Tarımda demografik tehlikenin gıda arz güvenliğini tehdit ettiği bilgisini veren Bayraktar, “Gençlerimizi tarımsal üretime yönlendirecek doğru politikalar uygulanmaz ve çiftçilik mesleğinin saygınlığı geri kazandırılmazsa, uzun vadede ülkemizin gıda arz güvenliği ciddi risklerle karşı karşıya kalacaktır. Unutulmayalım ki, tarım, bir ülkenin geleceğidir. Kırsalın canlılığı da tarımın sürdürülebilirliği ile mümkündür” ifadelerini kullandı.

Tarımdademografiktehlike2

Bendevi Palandöken'den Perakende Yasasında Değişim Çağrısı Bendevi Palandöken'den Perakende Yasasında Değişim Çağrısı

“Toprağımızı Gençler Sürmüyor İse Geleceğimiz Risk Altındadır”

Gençleri tarımsal üretime teşvik edecek politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, kırsal bölgelerde altyapı, eğitim, sağlık gibi sosyal imkânlar iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesinin önemine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Tarım kooperatifleri güçlendirilerek gençlerin bu yapılara katılımı teşvik edilmelidir. Tarım liseleri ve üniversitelerde tarım ile teknolojiyi birleştiren yeni programlar geliştirilmelidir. Gençlere modern tarım teknikleri ve girişimcilik eğitimleri verilmelidir. Tarımın geleceğimiz için ne kadar kritik olduğu konusunda toplumsal bilinç acilen oluşturulmalıdır.”

Doğum Oranı Sıfır Olan Köyler Var

Kırsal nüfusta sosyo-ekonomik imkanların kısıtlılığı nedeniyle kırdan kente göçün günden güne arttığını söyleyen Bayraktar, 30 yıldır çocuk doğmayan köyler olduğunu ifade etti. Gençlerin köyde tarım yapmak yerine kentlerde asgari ücretle çalışmayı tercih ettiğine dikkat çekerek, “2024 yılında 18-24 yaş arası çiftçi sayısı yüzde 6 oranında, 33-49 yaş arası çiftçi sayısı ise yüzde 4 oranında azaldı. Bu durumu tersine çevirmek için acilen harekete geçmeliyiz. Genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlayacak politikalar geliştirilmeli, üreticilerimizin gelirleri artırılmalı ve sosyal güvenceleri güçlendirilmelidir” uyarılarında bulundu.

Gençler Tarımdan Ve Kırsal Yaşamdan Uzaklaşıyor

Tarımın ülke geleceğinin teminatı olduğunu vurgulayan Bayraktar, tarım nüfusuna dair şu verileri paylaştı:

“Üreticilerimizin yüzde 82’sini erkek, yüzde 18’ini ise kadınlarımız oluşturuyor. Tarım sektöründe çalışan nüfusumuzun yaş ortalaması ise her geçen yıl artıyor. 2024 yılı itibarıyla çiftçilerimizin yaş ortalaması 59’a yükseldi. Ülkemizdeki erkek çiftçilerin yaş ortalaması 58, kadın çiftçilerin yaş ortalaması ise 61’dir. Üreticilerimizin yüzde 35’i 65 yaşın üzerindeyken, yüzde 35’i ise 50-64 yaş aralığındadır. 18-32 yaş arası genç çiftçilerimizin oranı ise sadece yüzde 5’tir. Bu durum, gençlerimizin tarımdan ve kırsal yaşamdan hızla uzaklaştığını gösteriyor.”

Antalya’da Da Kırsal Nüfus Azalıyor…

Antalya'da da kırsal nüfus 2014’te uygulanmaya başlanan Büyükşehir Yasası’nın ardından düşüş eğiliminde. 2013 yılına kadar Antalya nüfusunun yaklaşık  yüzde 48'i köy ve beldelerde yaşarken, bu oran son yıllarda düşüş gösterdi. 2024 yılı TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, Antalya'nın toplam nüfusu 2.722.103 kişiye ulaştı. Nüfusun büyük bir kısmı il ve ilçe merkezlerinde yoğunlaşıyor. Genel eğilim kentleşmenin arttığını ve kırsal nüfusun azaldığını gösteriyor.

Tarım ÜFE Açıklandı! Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 29 Oldu Tarım ÜFE Açıklandı! Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 29 Oldu
 

Kaynak: Haber Merkezi