Bakıma muhtaç eşinin bakım evine götürülmesinin ardından aldığı bakım maaşı kesilen ve 6 aydır sokaklarda kaldığını söyleyen İsa İnce, “Nereye başvursam bütün kapılar yüzüme kapanıyor. Yeter artık. Bizlere sahip çıkılsın” diyerek Antalya Valiliği’nden sesini duymalarını, karısını yeniden eve götürmek istediğini dile getirdi.

 

“YETER ARTIK”

    İsa İnce, “Ben altı aydır savaşıyorum sokaklarda. Bugün itibariyle bulabilirsem karnımı doyuruyorum. Bulabilirsem pansiyonda yatıyorum. Bulamazsam otogarda, acilde yatıyorum. Ben şeker hastasıyım. Şuan elektriğimi, suyumu, kiramı ödeyeyim ailemi bir araya getireyim tek istediğim o. Ne yaptım ben bu insanlara? Her gittiğim kapı kapanıyor. Şu anda bekliyorum. Gittiği yere kadar bittiği yere kadar yuvam için karım için canım feda. Ya herkes devletliğini yapar bana sahip çıkar ya da ben sonumu biliyorum. Yeter artık. Bir Suriyeli kadar itibarımız yok mu bizim” diyerek valiliğin sesini duymasını istedi.

 

“VASİLİK ALMASI GEREKİR”

    Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Engelli Hizmetler Birimi yetkilileri konuya ilişkin iddialara şöyle yanıt verdi: “Finike’yle Kumluca Sosyal Hizmet Merkezi ilgileniyor. Ama bizim Güzeloba’da bir tane engelli bakım merkezimiz var. Gülümser İnce bizim bakım evimizde kalıyor. Zamanında onunla ilgili inceleme yapmışız ve bakım evine almışız. Eşi muhtemelen Gülümser Hanım için bakım ücreti alıyordur. Eşi bakım evine gelince doğal olarak ücreti kesilir. Bakımını kendisi almak istiyorsa dilekçesini verir biz durumunu inceleriz. Uygun görürsek bakım ücretini veririz. Ama bize ulaşan herhangi bir başvurusu yok. Ayrıca sadece dilekçe vermesi de yetmez. Kişi yine de eşi olsa da onun adına karar verebilecek yasal temsilcisi değildir. Vasisi olur, onun adına dilekçe verir gelir alır. Yani vasilik alması gerekir.”

 

“HERHANGİ BİR BAŞVURUSU YOK”

    Kumluca Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Yusuf Gürsel ise konuya dair şunları söyledi: “Bu vatandaş eşiyle beraber yaşıyormuş. Gelmiş durumunu anlatmış. Eşi hastanelik olmuş engelli olduğu için özel durumundan dolayı. Bize ulaştı. Biz de hemen gerekeni yaptık. Hastaneden alıp bakım merkezine yerleştirdik. Orada şuanda bakılıyor. İstediği zaman eşini tabiki de gidip görebiliyor. Bize müracaat edip ‘ben eşime bakmak istiyorum’ dediğinde de eşini yanına alabilir. Tabi ki bizim önceliğimiz kendi evinde bakılması. Ama bize herhangi bir başvurusu yok. Daha önce aradığımızda eşinize bakabilir misiniz diye kendisi burada olmadığını İstanbul’da olduğunu söylüyor. Yani almaya pek istekli değil aslında. Finike Kaymakamlığı’na gidecek bu durumu anlatacak sosyal yardımlaşma nakdi destekte bulunuyor. Ama öyle bir dilekçe talep yok elimizde. Ama talep ederse hem bakım maaşı bağlanır hem de eşini alıp evine götürebilir.”

 

“SOKAĞA BIRAKMADIK”

    Engelli Hizmetler Birimi’nden yapılan açıklamanın devamında ise “Biz şuan Gülümser İnce’ye bakıyoruz. Engelli olduğu için en iyi hizmet modelini sunuyoruz. Onu sokağa falan bırakmadık yani. Biz bakıyoruz, devlet de parasını ödüyor. İsa İnce kendisi eşini almak istiyorsa orada da yasal süreç önemlidir. Siz bir kişinin eşi olsanız bile onun adına karar verme hakkına sahip değilsiniz medeni kanun kapsamında. Siz onun adına karar vermek için o kişinin vasiliğini almak zorundasınız. Vasiliğini alırsınız, kişi adına dilekçe verirsiniz sonra onun adına karar verirsiniz. İsa İnce’nin şikâyetini, başvurusunu biz ihbar olarak alırız. Gideriz biz o vakaya bakarız ve uygun hizmet modelini belirleriz. Engelli bakım ücreti için dilekçeyle başvurabilir. Arkadaşlar gider uygun görürlerse bağlarlar. Bir komisyon gidiyor zaten. O kişiye bakabileceğine kanaat getirirlerse bağlanır niye bağlanmasın. Eğer bu vatandaş sokakta kaldıysa kendisi için de başvuru yapabilir kurumlara” denildi.

 

“BİR DİKİLİ AĞACIM BİLE YOK”

    İddiaların sahibi İsa İnce konuyla ilgili şunları aktardı: “Benim eşim deprem mağduru. 1999 senesinde göçükte kaldı. Şu an yüzde 80 ağır özürlü. Genel tüm ihtiyaçlarıyla bir aylık bebek konumunda. O zaman ben bakıyordum ve gurur duyuyorum çok aşırı da seviyorum ve bana göre de ben dünyanın en mutlu insanıyım. Şu ana kadar hiçbir şekilde bir sorunumuz olmadı. Yaşamımızda, sağlığımızda, evimizin geçiminde ta ki Haziranın 2’sine kadar. Haziran’ın 2’sinde bir anda sancılanarak hastaneye kaldırıldım. Hemen ALO 189’u aradım. Adresimi verdim durumumu anlattım ve eşime sahip çıkın dedim. Orası Finike Kaymakamlığı’nı arıyor, kaymakamlık iki kadın personelle evime gidiyor ve eşimi hazırlayıp ambulansla Güzeloba’da Özel Yaşam Bakım evi var, oraya götürüyorlar. Yapılması gerekeni yapıyorlar. Benim hastanedeki tedavim bittikten sonra eşimi almamda bir sıkıntı olmadığını söyledi doktorlar. Ancak benim evimin elektrik, su, gıda, kira gibi ihtiyaçlarımı karşıladığım tek gelirim evde bakım maaşı. Bir dikili ağacım bile yok. Eşimi almak ve bakım maaşımı geri almak için bir dilekçe yazdım ve durumumu anlattım. Kaymakam beyle de görüştüm benim tek gelirim bu dedim ama uzun zamandır ben maaş alamıyorum eşimin kaldığı kuruma kesiliyor.”

 

“MÜRACAATIM REDDEDİLDİ”

    İnce, “İlk müracaatımı yaptığımda müracaatıma gelen cevap bilmiyoruz. Oysa benim 2 bin 900 Lira’ya ihtiyacım var. Gelen cevabın ardından kaymakamlığa yanlış anlaşılmadan kaynaklandığına inandığım aksaklığın giderilip durumumun düzeltilmesi diye dilekçe verdim. Bu müracaatım bu sefer reddedildi. Yardım yapılmadı. Buraya geldim Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile konuştum ve onların aracılığıyla Valilik vakıf müdürlüğüyle görüştük. Benden detaylı bir dilekçe istendi. O dilekçeyi de ben sundum” diyen İnce, “Benim dilekçem Finike’ye gönderiliyor tetkik ediliyor. Giderlerim masraflarım tamam onlar doğru. Karşılığında benim 8 bin 900 lira o kadar geçen zamandaki talebimin karşılığında bana 350 Lira ödendi. Bu küfür değil de nedir” diye konuştu.

 

“HEP ÖRTBAS EDİLDİ”

    “Dokuz kere CİMER’e şikayette bulundum” diyen İsa İnce, “Bunca zamandır sadece neden diye soruldu ve konu kapandı. Hep örtbas edildi. Ve vakfında savunma olarak şundan dolayı vermedik ya da veremedik diye savunması asla yok. Sadece benim aleyhimde usulsüz iftiralar, yalanlar. Kiminle görüşsem evvela vakfı arıyorlar. Mesela Finike Müftüsüyle görüştüm elimden geleni yapacağım dedi. Bir gün sonra “Beni arama” dedi. Ben de bunların hepsini belgeledim topladım vakıf müdürü hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum 12 sayfa. O gün bugündür savaşıyorum” şeklinde konuştu. İnce, “Vali Bey’e çıkayım diye çok uğraştım. Valiliğe üç sayfa dilekçe yazdım. Kargoyla şahsa özel diye mektup gönderdim. Vali Bey’e ulaştı mı? ulaşmadı. Vali beyi ben CİMER’e şikayet ettim bir haftadır yine ulaşmadı. Neden gösterilmiyor, kapatılıyor. O zaman kimi koruyorsunuz siz. CİMER’den ta Ankara’dan kimi koruyorsunuz? Koskoca valilik konuyu kapatın diyor” ifadelerini kullandı.

 

Fadime YİĞİT

Editör: TE Bilisim