Antalya’da geçmişte çok yağmur yağıp Aksu Çayı taştığı dönemde adı Sulak olan Solak Mahallesi şimdi susuzluk sınavı veriyor. Çiftçiler, Aksu Çayı’ndan su basan pompanın yetersizliği sebebiyle sulanması gereken arazinin en fazla 3’te 2’sinin sulandığını kaydetti.

1

Geçmişte Sulak adını taşıyan Aksu’nun Solak Mahallesi’nin yıllar içinde ada haline geldiğini, çevre ile bağlantısının kesildiğini anlatan köylü, şimdi susuzlukla karşı karşıya geldiklerini kaydetti. Doğusu ırmak, batısı dere olan Solak Mahallesi’nde susuzluk yüzünden çiftçiler sorun yaşarken yetkililerden çözüm bekleniyor.

TOPRAK SUYLA BULUŞAMIYOR

2

Her gün, her saat, her dakika tonlarca suyunu denize akıtan Aksu Çayı, bu çayın yanı başında kurulu bir yörük çiftçi köyü Solak’a derman olamıyor. 1970’li yıllarda kurulan kanalet sulama sistemi bakım yapılmadığı için birçok noktada kullanılamıyor. Solak için Aksu Çayı’ndan su basan pompa, sulanması gereken arazinin en fazla 3’te 2’sine yetiyor. Çiftçi, 10 günde bir vermesi gereken suyu hem 13-15 günde verebiliyor hem de gereğinden daha az veriyor.

Kanaldan Gelen Su, Olması Gerekenin Beşte Biri Kadar

BÖLGEDE SU KAVGASI BAŞLADI

Solak Mahallesi’nde çiftçilik yapan bölge sakini, Güloluk Barajı’ndan gelen bir kanal olduğunu ancak bu kanala da hem haftada 3 gün su verildiğini hem olması gerekenden daha az su geldiğini kaydetti. Buna bir de uyumsuz, kural tanımaz komşuların bencil kullanımı eklenince Solak’taki su sıkıntısının kriz boyutuna ulaştığını kaydeden çiftçiler, bölgede su kavgalarının başladığını, tedbir alınmazsa bu kavgaların artacağını öne sürdü.

DİNAMO ALACAK PARA YOK MU?

Solaklı çiftçiler, devlet kurumlarının verdiği hizmet yetmeyince kendi çözümlerini üretmeye çalışırken kendi dinamosunu alıp suyunu temin etmeye çalışıyor. Çiftçiler, bölgede hizmet veren sulama birliğinin ve Devlet Su İşleri yetkililerinin hem dinamo kurup boru döşeyecek paraları olmadığını hem de bu dinamoyu çalıştıracak elektriğin faturasının çok olacağını söylediğini ifade etti.

YETKİLİLERE ÇAĞRI YAPTILAR

“İtibardan tasarruf olmaz” söylemini diline dolayan çiftçiler, “Bu yaklaşımı anlamıyoruz. Biz burada üretim yapıyoruz. Vaktinde, yeterli ölçüde su veremediğimiz zaman hem rekolte hem ürün kalitesi düşüyor. Bizim bol ve kaliteli ürünümüz doğrudan piyasayı da etkiler. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz” derken, hemen güneyde bulunan Boztepe Mahallesi’nin kullandığı dinamoyu da örnek gösteriyorlar.

Bahçede Dev Sürpriz! 40 Kilogram 110 santimetre Bahçede Dev Sürpriz! 40 Kilogram 110 santimetre

Muhabir: Nizamettin ÖZMEN