Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki olumlu performansını yansıtıyor ve S&P'nin Türkiye'nin ekonomik dengeleme çabalarını desteklediğini gösteriyor.

Türkiye'nin Kredi Notu "BB-"ye Yükseldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, uzun vadeli kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti. Kısa vadeli kredi notu ise "B" olarak teyit edildi. Türkiye'nin kredi görünümünün "durağan" olarak belirlenmesi, ekonomideki dengeli risklere işaret ediyor.

Ekim'de Sivri Biber Fiyatları Rekor Kırdı! Ekim'de Sivri Biber Fiyatları Rekor Kırdı!

TCMB'nin Para Politikası Etkili Oldu

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk lirasının istikrara kavuşmasını sağladığına vurgu yapıldı. Sıkı para politikası sayesinde enflasyonun düşürülebileceği, rezervlerin yeniden inşa edileceği ve dolarizasyonun azalacağı belirtildi.

Türkiye'nin Tasarruf Açığında İyileşme Var

Türkiye'nin dünyayla arasındaki tasarruf açığının daraldığına dikkat çeken S&P, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında düşüşe katkı sağladığını ifade etti. Açıklamaya göre, 2022'den bu yana cari açığın GSYH’ye oranında yaklaşık 4 puanlık bir düşüş kaydedildi.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Hedefler

S&P, enflasyonu tek haneli seviyelere çekme ve Türk lirasına güveni yeniden sağlama konularında ilerleme kaydedilmesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun daha da yükselebileceğini açıkladı. Ancak, enflasyon oranlarının yüksek seyrettiği ve hükümetin 2025 yılı için belirlediği yüzde 17’lik hedefin zorlayıcı olabileceği de kaydedildi.

Ücret Artışları Enflasyonla Mücadeleyi Zorlayabilir

Ücretlerin 2024 enflasyon oranına endekslenmesi durumunda enflasyonla mücadele programının risk altına girebileceği belirtilen açıklamada, ücret artışlarının yüzde 30'u aşması durumunda enflasyonla mücadele sürecinin uzayabileceğine vurgu yapıldı.

Seçimsiz Dönemde Ekonomik Tedbirler Mümkün

Türkiye’de 2028 yılına kadar seçim planlanmıyor. Bu nedenle, hükümetin kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için yeterli alanı bulunuyor. S&P'ye göre, özel tüketimin yavaşlaması Türkiye ekonomisini soğutmada önemli bir rol oynayacak.

S&P, reel GSYH büyümesinin 2025 yılı itibarıyla yüzde 2,3 seviyesinde olacağını öngörüyor. Mayıs ayında da Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükselten S&P, görünümü "pozitif" olarak korumuştu.

Kaynak: AA