Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) tarafından yapılan basın açıklamasında, işletmecilerin hizmet sektörü üzerinden on binlerce çalışana istihdam sağladığı ve bu dönemde söz konusu çalışanların işsiz kalması neticesinde her an bir sosyal patlamanın beklenebileceği ifade edildi.

Vergi, SGK yapılandırma desteği ve icra takibi meselelerinde hükümetten acil adım atması yönünde talepte bulunan çok sayıda işletme sahibi ve yatırımcı, hızla müdahale edilmemesi halinde yeme-içme sektörünün geri döndürülemez şekilde ağır yara almak üzere olduğunu vurguladılar.

AGYİD adına basın açıklamasını gerçekleştiren AGYİD Başkanı Zeki Özen, Antalya genelinde kendileri gibi iflasın eşiğine gelen 3 binden fazla iş veren olduğunu ve bu kişilere bağlı 50 binden fazla çalışanın işsizlik batağına saplandığını ifade etti.

 

HÜKÜMETİN ADIMLARI YETERSİZ

Zeki Özen, “Öncelikle devletimize personellerimize yapılan Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ), KDV ve stopaj indiriminden dolayı teşekkürü borç biliriz. Ancak işletmelerimiz kapanmakla birlikte; kira, elektrik, su, doğal gaz faturaları, vergi, SGK gibi maddi yükümlülüklerle baş başa kalmıştır” dedi.

Özen, “Sektörümüz birikimi olan bir sektör değildir ve bir anda kapanması yukarıda saydığımız faturalarla birlikte tedarikçi borçlarını da ödeyemez hale gelmiş, birçok işletmemiz icra takipleri ile karşı karşıya kalmıştır. Öte yandan KÇÖ’den yararlanan veya yararlanamayan binlerce çalışanımız temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır ve sosyal patlamanın eşiğindedir” şeklinde konuştu.

Vatandaşların Türkiye’nin her yerinde ve hemen her alanda koronavirüse karşı ısı ölçümü, maske ve mesafe kontrolü, sayı kısıtlaması gibi uygulamalarla belirli tedbirleri hayata geçirerek yaşamlarını sürdürmelerine karşın, kafe ve restoranların kapalı kalmasının anlaşılacak bir durumunun olmadığını söyleyen AGYİD başkanı Zeki Özen, işletmeciler tarafından söz konusu önlemler çerçevesinde kısıtlı sayıda müşteriyi bir an önce kabul etmeye başlayabilme imkanı yaratılmasının talep edildiğini ifade etti.

 

ANTALYALI İŞLETMECİLERİN HÜKÜMETTEN TALEPLERİ


Paket servis uygulamasının bir restoranın toplam satışlarının en fazla yüzde 5’ine denk gelebildiğini söyleyen Zeki Özen, “Talebimiz; HES kodu, Güvenli Turizm Sertifikası gibi kurallar dahilinde işletmelerimizin açılmasına izin verilmesidir” diyerek hükümete ve sağlık otoritelerine seslendi.

Ek talepler de sıralayan AGYİD başkanı Zeki Özen, “Vergi, SGK yapılandırmalarının en az 6 ay ertelenmesi, icra takiplerinin 1 yıl süre ile dondurulması, işletmelerin hacimleri oranında KGF desteği hayati önem taşıyan diğer taleplerimizdir” dedi.


“ACİL ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ”


Restoran işletmecisi Güray Kanan, sektörde on binlerce çalışanın işletmecilerden taleplerinin olduğunu hatırlatarak “Koronavirüs dolayısı ile işletme gelirlerinin yüzde 90’dan fazla düştüğü bu dönemde, işletmeler bu talepleri karşılayamadıkları için çalışanlar ile aralarında gerginlik çıkmaktadır” dedi.

Hükümetin yine salgın ile birlikte yürürlüğe koyduğu işten çıkarma yasağının da çalışana kazanılmayan parayı ödemek anlamına geldiğini ifade eden Kanan, “Benim şirketimde 13 kişi ne KÇÖ’den yararlanabiliyor ne de ücretsiz izinden… Çocuklar başka bir yerde de çalışamıyorlar. Artık kendi aramızda aidiyet duygusunu kaybetmiş vaziyetteyiz” sözleriyle gelinen noktayı gözler önüne serdi.

Kanan, “Biz çalışanın babası gibiyiz, babadan para istiyorlar, babada da yok ki… Bu anlamda hükümetin acil adım atmasını bekliyoruz” dedi.

 

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim