Kışın soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için beslenme düzenine de ekstra dikkat etmenin önemini vurgulayan, Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kilo almamak için de özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmasını istedi.
Kışın Beslenmenin Püf Noktaları
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gereken kış aylarında, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması sebebiyle fiziksel aktivitenin azaldığına da dikkat çeken Hande Güngör, bu duruma yağlı ve şekerli besin tercihleri de eklenince pek çok kişinin kışın kilo aldığını söyledi. Güngör, kışın daha hareketli bir yaşam tarzı önerdi ve kışın beslenmenin altın kurallarını sıraladı.
Ev Yapımı Besinler Tercih Edin
Kış aylarında ev yapımı geleneksel gıdaların şifa deposu olduğunu söyleyen Güngör, yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu, tarhananın sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, azalan hava sıcaklıkları nedeniyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı alımının önemli olduğunu vurguluyor. Bu süreçte, günde en az 2-2.5 litre su içilmesi ve ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı gibi bitki çaylarının tercih edilmesi öneriliyor.
Yağlı Besinlerden Kaçının
Kış aylarında yüksek yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı ve margarin yerine sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, tereyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişler yeterli miktarda tüketilmeli.
Günde 2 Porsiyon Meyve, 3 Porsiyon Sebze Tüketin
Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı, A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Güngör, günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesini öneriyor. Bu dönemde, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin ve portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Balık Tüketerek Beyin Sağlığını Destekleyin
D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir; ancak kışın güneş ışığından yeterince faydalanılamadığı için, D vitamini ihtiyacının besinlerle karşılanması zorlaşıyor. Bu nedenle, haftada 2-3 kez balık tüketmek, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli olan omega 3 yağ asitlerini ve D vitamini ihtiyacını karşılamak açısından önemli.
Şeker Tüketimini Azaltın
Kış aylarında basit karbonhidrat içeren şekerli yiyeceklerin tüketimine yönelim artıyor. Dünya Sağlık Örgütü, günlük şeker alımının toplam enerji alımının yüzde 10'unu geçmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu nedenle, basit şekerler yerine tam buğday ekmek, bulgur, kurubaklagiller ve şekeri azaltılmış sütlü tatlılar gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.
Kurubaklagiller Sofralardan Eksik Edilmemeli
E vitamini açısından zengin olan kurubaklagiller ve kuruyemişler, kış beslenmesinde önemli bir yere sahip olmalı. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek ve barbunya gibi kurubaklagiller tüketilmeli; ayrıca günde 20-30 gram ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tercih edilmeli.