Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şanlıurfa'da gerçekleştirilen Adalet Sarayı ek hizmet binası temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. 

CHP'li Gürer Çiğ Süt ve Gübre Fiyatlarına Tepki Gösterdi: Çiftçinin Beli Bükülüyor CHP'li Gürer Çiğ Süt ve Gübre Fiyatlarına Tepki Gösterdi: Çiftçinin Beli Bükülüyor

Türkiye'nin hala vesayetçi darbe anayasasıyla yönetildiğini ve bu durumun bazı maddeler arasındaki uyumsuzluklar nedeniyle tartışmalara yol açtığını ifade eden Tunç, yeni bir demokratik anayasa ihtiyacının önemine dikkat çekti. Tunç, "Türkiye'nin tamamen vesayetçi ruhtan arındırmaya çalıştığımız ancak hala maddeler arasındaki yeknesaklığın bozulması nedeniyle birtakım tartışmalara neden olan darbe anayasasından kurtularak yeni, demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, bireyin haklarını net bir şekilde ortaya koyan, devletin görevlerini net bir şekilde belirleyen demokratik bir anayasaya kavuşmamız önemli" dedi.

Yeni Anayasa İçin Siyasi Uzlaşı Çağrısı

Adalet Bakanı Tunç, yargı alanında yapılan reformların, milletin onayıyla anayasada yapılan kısmi değişikliklerle de olsa vesayetçi ruhun ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi. Tunç, kadın ve çocuk hakları, şehitler ve gazilerin hakları gibi konularda önemli düzenlemeler yapıldığını, özgürlükleri kısıtlayan uygulamaların kaldırıldığını vurguladı. Türkiye'nin yeni, sivil ve demokratik bir anayasa ile yüzyılın başlangıcında önemli bir adım atacağını belirten Tunç, bu büyük reformun TBMM'de siyasi partilerin uzlaşmasıyla gerçekleşmesini temenni etti. Tunç, 'Milletimizin onayıyla Anayasa'mızda yaptığımız kısmi değişikliklerle de olsa Anayasa'nın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırmaya yönelik önemli reformları milletimizin isteğiyle hayata geçirdik. Anayasa'mızda temel hak ve özgürlükleri güçlendiren, kadın ve çocuk haklarıyla ilgili, şehitlerimizin, gazilerimizin haklarıyla ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Özgürlükleri kısıtlayan bütün uygulamaları kaldırdık. Milletimizin onayıyla ülkemizin demokrasi standartlarını daha da yükselttik. Bununla yetinmiyoruz, Türkiye yüzyılının başlangıcında ikinci yüzyıla başlarken Türkiye'nin tamamen vesayetçi ruhtan arındırmaya çalıştığımız ancak hala maddeler arasındaki yeknesaklığın bozulması nedeniyle bir takım tartışmalara neden olan darbe anayasasından kurtularak yeni, demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, bireyin haklarını net bir şekilde ortaya koyan, devletin görevlerini net bir şekilde belirleyen demokratik bir anayasaya kavuşmamız önemli. Bu milletimize olan borcumuz bizim. İnşallah bu büyük reformu önümüzdeki günlerde, önümüzdeki yıllarda TBMM'de siyasi partilerimizin uzlaşmasıyla bu gerçekleşir. Bütün temennimiz bu ve ülkemiz demokratik yeni sivil bir anayasaya kavuşur ve Türkiye yüzyılının başlangıcında milletimizin başlangıcında milletimize olan borcumuzu da ödemiş oluruz.' dedi.

Deprem Bölgesindeki Yatırımlar Hızla Devam Ediyor

Bakan Tunç, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da, devletin tüm kurumlarının teyakkuza geçtiğini ve yaraların sarılması için büyük bir mücadele başlattıklarını hatırlattı. Deprem bölgesinde 24 adalet hizmet binası, 14 ceza infaz kurumu ve denetimli serbestlik binası ile 39 farklı yerde 2 bin 304 adliye konutu inşa edileceğini ve bu projelerin bir kısmına başlandığını belirtti.


 

Kaynak: İHA