Antalya’dan başta Rusya olmak üzere yabancı
ülkelere ihracatı yapılan sebze ve meyvelerin ‘pestisit’e rastlandığı
gerekçesiyle geri gönderilmesi Antalya ve ülkenin prestijini olumsuz etkilediği
biliniyor. İnsan ve çevre sağlığı için ciddi riskler taşıdığı bilinen
pestisitler için ünlü Gıda Mühendisi Bülent Şık, dünya üzerindeki uygulamaları
da işaret ederek, Antalyalı ve Kumlucalı üreticilere altın önerilerde bulundu. Türkiye’de
pestisit pazarının dışa bağımlı bir olduğunu vurgulayan Şık, 2018 yılı
itibariyle toplam pestisit kullanımı 59 bin ton civarında. Türkiye'de 1979 yılı
ile 2018 yılları arasında pestisit kullanımı yedi kat artış göstermiştir.
Ülkemizde 2017 yılı itibariyle en fazla pestisit kullanılan ilk 5 il toplam
kullanımın % 10,1'i ile Antalya, % 9'u ile Manisa, % 9'u ile Adana, % 5,7'si
ile Mersin ve % 5,7'si ile Aydın olarak sıralanmaktadır” dedi.
EN FAZLA PESTİSİT ANTALYA’DA KULLANILIYOR
Gıda Mühendisi Bülent Şık, açıklamasında “En fazla
pestisit kullanılan illerden biri olan Antalya’nın tarımsal arazi büyüklüğü 360
bin hektardır. Antalya’da 2018 yılında yaklaşık 6 bin ton pestisit
kullanılmıştır. Yapılacak kaba bir hesaplama bile hektar başına 16 kilogram
pestisit kullanıldığını gösterir ki bu çok yüksek bir rakamdır. Bu yüksekliğin
çiftçiler, tarımsal alanlarda çalışanlar, tarımsal üretimin yoğun olduğu
bölgelerde yaşayanlar, tüketiciler ve ekosistemdeki arılar ve kuşlar başta
olmak üzere diğer canlı türleri için ciddi bir risk oluşturduğunu
söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.
EN ÇOK ZARARI ÇİFTÇİLER GÖRÜYOR
Antalya’da en fazla pestisit kullanılan
bölgelerin başında Kumluca ilçesinin geldiğini belirten Bülent Şık, “Çiftçilerin
kendilerinin yedikleri gıda ürünlerinde pestisit kullanmadığı, o gıda
ürünlerini ayrıca yetiştirdikleri yani özetle daha iyi gıdaları kendilerine
ayırdıkları söylenir. Bu görüş doğru değildir. Pestisitlerin yol
açtıkları sağlık zararlarından en fazla çiftçiler ve tarım işçileri etkilenir.
Bu bütün dünyada böyledir” dedi.
BİLİMSEL
ARAŞTIRMA YAPILMALI
Bülent Şık, Kumluca ilçesi odağında yapılacak
bir bilimsel araştırmada nelere bakılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Antalya
Kumluca’da üretilen gıda ürünlerinde, toprakta ve su varlıklarında ne düzeyde
pestisit kalıntısı olduğunu belirlemeye yönelik bir saha çalışması yapılması. Araştırma
bölgesinde yaşayan bölge sakinlerinde, çiftçilerde ve tarım işçilerinde
pestisit maruziyeti ile bazı hastalıkların görülme sıklığı (lenf kanseri,
prostat ve göğüs kanseri, kısırlık, sperm azalması, hormonal sistem
bozuklukları gibi) arasındaki bağlantıların araştırılması. Araştırma bölgesinde
yaşayan çocuklarda pestisit maruziyeti ile bazı hastalıkların görülme sıklığı
(lenf kanseri, erken ergenlik, obezite, cinsiyet gelişim bozuklukları,
hiperaktivite gibi) arasındaki bağlantıların araştırılması.”
Ziya
Nur SEZEN