Uzman Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, içeriğindeki resveratrol ile kanser hücrelerinin bölünmesini, çoğalmasını ve yayılmasını önleyen pekmezin 180 derece ısıyla temas etmesi halinde kanserojen madde ürettiğine dikkat çekti.

Havaların soğumasıyla birlikte, bağışıklık sistemini güçlendiren geleneksel lezzetlerden pekmeze ilgi arttı. Enerji vermesi sayesinde vücuda güç kazandıran pekmezin, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi biliniyor. 180 derece ve üzeri ısıya maruz kaldığında sağlığa zararlı hale geldiğini belirten Uzman Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, “Isıl işlem sırasında oluşan Akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddeler, pekmezin faydalarını olumsuz etkileyerek sağlığa zararlı hale getirebilir. Bu nedenle yüksek derecede ısıda kullanımını doğru bulmuyoruz” dedi.

Şifa Deposu Pekmezde Bunu Sakın Yapmayın! 2

Tatlıların Isı Yüksekliği Neden Önemli?

Tatlıların 180 derecenin üzerinde pişirilmemesini öberen Subaşı Uçar şunları söyledi:

Vekilin Yenidoğan İsyanı: Memişoğlu Döneminde Dosyanın Üstü Kapandı Vekilin Yenidoğan İsyanı: Memişoğlu Döneminde Dosyanın Üstü Kapandı

“Kış aylarının gelmesiyle birlikte hastalıklar kapıya dayandı. Özellikle yeterli ve dengeli beslenme bu anlamda önem arz ediyor. Ancak beslenmenin yanında demir içeriğinden zengin pekmez gibi besinlerin de diyete eklenmesi gayet mantıklı. Eğer bir kişinin şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığı yoksa günlük beslenmesine bir yemek kaşığı kadar pekmez ekleyebilir. C vitamini emilimi arttığı içinde pekmezin içerisine ½ kaşık kadar portakal veya limon suyu ekleyerek demir emilimini artırarak bağışıklık sistemi desteklenebilir. Ancak bir konuda yanlış anlaşılma var. Bal ve pekmez gibi besinleri kurabiye veya kek yaparken sağlıklı hale getirebilmek adına şeker yerine ek olarak kullanılıyor. Bu besinler kullanıldığında kanserojen içerik olarak bilinen maddelerin oluşumu arttığı için biz yüksek derecede ısıda kullanımını istemiyoruz. Bunun yerine keklerde ya şeker kullanacağız ya da kuru meyvelerden yararlanabiliriz. Ancak burada da yine meyve şekeri olması sebebiyle kuru meyvelerden yaptığımız tatlıları 180 derecenin üzerinde pişirilmemesine özen göstermeliyiz. Bu şekilde de sağlıklı hale getirip porsiyonlara dikkat ederek tüketebiliriz.” 

Şifa Deposu Pekmezde Bunu Sakın Yapmayın! 3

Doğal Besinler Obeziteye Neden Olmasın!

Hareketsiz yaşama geçildiğine vurgu yapan Uçar, “Yaşla birlikte metabolizma hızımız da yavaşlıyor. Eskinin hareket potansiyeli günümüzde yok. Maalesef günümüzde hareketsiz bir yaşam geçiriyoruz. Bu sebeple de ekstra kalori artışını dengelememek, bir taraftan demir içeriğinden dolayı katkı sağlarken bir taraftan obeziteye neden olabilir. Kaşık kaşık tüketim doğru değil. Kişinin hastalıklarına ve yaşına göre bir tatlı kaşığı veya bir yemek kaşığı arasında tüketim söz konusu olabilir ama bunu her gün tüketmek doğru olmayabilir. Bu noktada kişisel farklılıklar var. Bu anlamda uzman diyetisyenler kişinin hayatına özgü planlamalar yapmakta rol gösterir” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: İHA