Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 29 Ekim 2024'te Resmi Gazete’de yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği Değişikliği hakkında bir açıklama yaparak, değişikliklerin sağlık emekçilerine ciddi maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getirdiğini belirtti. SES, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak bu yönetmeliğin geri çekilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı'na Çağrı: "Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Öncelik Verin"

SES Genel Merkezi yetkilileri yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"20 gün önce Sağlık Bakanlığı önünden seslenmiştik. Tekrar dile getiriyoruz: Bu yönetmeliği derhal geri çekin! Sağlık Bakanlığı’na acil çağrımız; sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçin. Toplum ve emekçiler yararına koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin inşası için hizmeti üreten emekçilerin temsilcisi sağlık emek/meslek örgütleriyle ve hizmeti alan halkın örgütlü yapıları ile iş birliği içinde çalışın. Yanlışlıkları en yüksek SES’le söylemeye devam edeceğiz ve bu uzun soluklu mücadelede tarafımız sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile hizmet sunduğumuz halkımızdır!"

Ses'ten Aile Hekimleri İçin Sağlık Bakanlığı'na Çağrı Yönetmeliği Geri Çekin 2

Yönetmelik Değişiklikleri Sağlık Emekçilerine Zarar Veriyor

SES tarafından paylaşılan bilgiye göre, yeni düzenlemeler sağlık emekçilerinin haklarını ciddi ölçüde kısıtlıyor ve ücretleri belirsiz performans kriterlerine bağlıyor:

"Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği Değişikliği ile sağlık emekçilerinin hakları budanmış ve ücretleri yeni performans kriterlerine bağlanmıştır.

Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4.maddesinin 1.fıkrasının d bendindeki aylık başarı oranı kriteri içerisine “lohusa” ibaresi ve “ve önleyici” ibaresi eklenmiştir. Böylece uygulamada fiilen gözetilen “lohusa takibi” durumu aylık başarı oranı kriterleri arasına alınıp genişletilerek daha belirsiz bir tanım yapılmıştır.

Yönetmeliğin 7.maddesinin 1.fıkrası tamamen değiştirilerek sözleşme süresi sonunda çalışmaya devam etmek isteyenlerin sözleşmelerinin yenilenmesi kuralı yerine tamamen “performans kriterleri diyebileceğimiz” yeni kurallar getirilmiştir. Bu kurallar bakanlığın belirleyeceği kurallar olup sözleşme dönemi sonunda sözleşmenin yenilenmesi hususu da tamamen belirsiz hale getirilmektedir. Bu maddenin kabul edilmesi mümkün değildir.

Yönetmeliğin 10.maddesinin 4.fıkrasına çıkarma cezası sonucunu doğuracak yeni bir kriter getirilmiştir. Buna göre “veya bir sözleşme döneminde toplam 6 ay ve üzerinde destek ödemesi kesintisini gerektirir disiplin cezası” alınması halinde de sözleşmenin feshedileceği kuralı getirilmiştir. Böylece 657 sayılı devlet Memurları Kanununun emsal alınması gereken bir noktada tamamen dayanağını yasadan almayan yeni bir kriter getirilerek sözleşmenin feshedilmesi kolaylaştırılmıştır.
Yönetmeliğin aile hekimliği ödeme esaslarını düzenleyen 18.maddesinde aleyhte olarak yorumlayabileceğimiz önemli değişiklikler yapılmıştır. Öncelikli kayıtlı 4 bin kişiye kadar kavramı “3.500 kişi” olarak indirilmiştir. Bu şekilde ücret ödenirken 3.500 kişi esas alınacak, ücret kesintisi yapılırken mevcut kayıtlı 4.000 kişi üzerinden kesinti yapılacaktır. Bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir. Bunun dışında yönetmeliğe yeni bir ek alt bent getirilerek entegre sağlık tesislerinde bulunan aile hekimleri için aylık asgari 96 saatten az olmamak kaydı ile 5 nöbet tutulmadığı taktirde tutulmayan her 8 saatlik nöbet için aylık katsayının %8 azaltılarak uygulanacağı düzenlemesi getirilmiştir. Böylece ayda 5 nöbet tutmayan entegre sağlık tesislerinde çalışan aile hekimlerinin ücretlerinde oldukça önemli bir gelir kaybı olacağı belirtilmiştir. Ekonomik yönden aile hekimleri tamamen baskı altına alınmıştır. Yapılan değişiklik ile de kayıtlı kişiler ile ilgili katsayılarda değişiklik yapılarak aleyhte bir durum yaratılmıştır.

Yönetmeliğin 21.maddesinde değişiklik yapılarak aile sağlığı çalışanları bakımından da aleyhte düzenlemeler getirilmiştir.
Yönetmeliğin 25.maddesinin 1.fıkrasının c bendi kaldırılmış böylece aile hekimine kayıtlı kişi sayısının 1.000 kişinin altına düşmesi nedeni ile sözleşmenin feshi hükümlerinin 1 yıl süre ile uygulanmayacağı kuralı kaldırılarak, kayıtlı kişi sayısının 1.000’in altına düşmesi nedeni ile sözleşme feshinin hemen uygulanabileceğine dair yeni ve kesinlikle kabul edilemeyeceğine dair bir kural getirilmiştir. Bu durum özellikle deprem bölgesinde bulunan aile hekimlerini olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca yönetmelikte yapılan değişiklik ile hekimlerin tıbbi deontoloji kurallarına aykırı olarak reçete yazma özgürlüğüne müdahale edilmiştir.

Sendikamız hukuk bürosu ilk etapta hızlıca yönetmelik ile ilgili yukarıda belirtilen oldukça önemli aleyhte düzenlemeleri tespit etmiş olup bu konuda daha ayrıntılı çalışması devam etmektedir."

Antalya'da Sağlık ve Girişim Paneli Düzenleniyor Antalya'da Sağlık ve Girişim Paneli Düzenleniyor
Kaynak: Haber Merkezi