İstanbul'daki Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde radyasyon onkolojisi bölümünde görev yapan 43 yaşındaki radyoterapi teknikeri Şükriye Gülhan Mazı, yakalandığı meme kanserini çalıştığı hastanede başarılı bir tedavi süreciyle yenmeyi başardı. Mazı, tedavi sürecinde hastalara verdiği tavsiyeleri kendisi için de uyguladığını söyledi.

20 Yıllık Onkoloji Teknikeri Kanseri Çalıştığı Hastanede Yendi   2

Türkiye'de Meme Kanseri Alarmı: Yılda 25 Bin Teşhis Türkiye'de Meme Kanseri Alarmı: Yılda 25 Bin Teşhis

Kanseri Yendi, Hastalarına İlham Oldu

20 yıllık meslek hayatında onlarca kanser hastasına yardımcı olan Şükriye Gülhan Mazı, 2022 yılında memesinde ağrı hissetti ve meslektaşlarına başvurdu. Patoloji sonuçlarında meme kanseri tanısı konulan Mazı, çalıştığı hastanede hızlı bir tedavi sürecine alındı. Mazı, süreci anlatırken hastalarına daima “Bugün siz buradasınız, yarın ben olabilirim” dediğini ifade etti.

20 Yıllık Onkoloji Teknikeri Kanseri Çalıştığı Hastanede Yendi   3

Şükriye Gülhan Mazı, kemoterapi ve ameliyat sürecinde kendini motive etmek adına saçlarını kazıdı, kimi zaman peruk kullandı. Mücadele azmiyle hastalarına örnek olan Mazı, tedavinin ardından düzenli kontrollerini yaptırmaya devam ediyor.

"Erken Teşhis, Tedavi Şansını Arttırıyor"

Diğer yandan Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında uzmanlar, meme kanserine karşı tarama ve kişisel muayenenin önemine dikkat çekiyor. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak bilinirken, Türkiye’de 8 kadından birinde görülüyor. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Şule Karabulut Gül, erken teşhisin tedavi şansını arttırdığını belirterek, 20’li yaşlardan itibaren kadınların kendi muayenelerini yapmalarını önerdi.

Doç. Dr. Şule Karabulut Gül, meme kanseriyle mücadelede erken tanının hayati önem taşıdığını vurgularken, kadın ve erkeklerin meme kanseri taramalarını ihmal etmemeleri gerektiğine dikkat çekti. Meme kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapılabileceğini belirten Gül, erken teşhisin tedavi sürecini olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

"Meme Kanserinde Farkındalık Çalışmaları Hayati Önem Taşıyor"

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ecem Memişoğlu, meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhisin tedavi başarısını arttırdığını söyledi. Memişoğlu, genç yaşlarda dahi görülebilen bu kanser türünün belirtilerinin ihmal edilmemesi gerektiğini ve yılda bir genel cerrahi muayenesinin önemini vurguladı.

Doç. Dr. Memişoğlu, meme kanserine karşı farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinliklerin ve tarama uygulamalarının toplum sağlığı açısından hayati önem taşıdığını ifade ederek, “Tedavi ettiğimiz Mazı'nın örneği, meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu ve normal hayatına devam edilebileceğini göstermektedir” dedi.

Kaynak: İHA