Pnömoninin akciğer dokusunu etkileyen, genellikle bakteri, virüs ve nadiren mantarlara bağlı gelişen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Yılmaz, özellikle 65 yaş üzeri ve bağışıklığı zayıf bireylerde daha sık görüldüğünü ve gençlere göre daha ciddi, hatta ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Sigara en büyük düşman
Sigara içmek, astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalıklarının riski artırdığını ifade eden Uzm. Dr. Yılmaz, zayıflamış bağışıklık sistemi, geçmişte yaşanan hastalıklar veya ameliyatlar, belirli kimyasallara maruz kalma gibi faktörlerin enfeksiyon riskini artırdığını söyledi.
Kronik hastalıklar direnci azaltıyor
Dünya genelinde yaşlı nüfusun artması ve yaşlılarda görülen kronik hastalıkların direnci azaltarak enfeksiyonlara yol açtığını belirten Dr. Yılmaz, özellikle 65 yaş ve üzerinde pnömoni sıklığının arttığını ve gençlere göre daha ağır seyredebileceğini açıkladı. Zatürre teşhisinin genellikle fizik muayene, tıbbi öykü değerlendirmesi ve göğüs görüntüleme testleri ile konulduğunu belirtti.
Hijyen ve dengeli beslenme ile korunulabilir
Pnömoninin tedavi edilebilir ve önlenebilir bir enfeksiyon hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, aşılama, dengeli beslenme ve hijyen önlemlerinin bu hastalığı engellemek için etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, hastalık geliştikten sonra ise uygun antibiyotik tedavisinin önemli olduğunu belirtti.
Bu önemli konuda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan uyarılara dikkat çeken Dr. Huri Özkan Yılmaz, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurgulayarak, hastalıklardan korunmada bireylerin sorumluluklarına dikkat çekti.