Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdullah Cem Kaçmaz, Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Kanserin çocukluk çağında, yaş ve görülme yeri açısından geniş bir yelpazede ortaya çıkabilen, tedavi ve yönetimde farklılıklar gösteren bir kronik hastalık olduğunu ifade etti.
Ailevi Yatkınlık ve Çevresel Faktörler Kanserde Rol Oynuyor
Uzm. Dr. Kaçmaz, kanser sürecinde ailevi yatkınlıkların ve çevresel faktörlerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, çeşitli risk faktörlerinin kanser oluşumuna etki ettiğini söyledi. Lyonizan radyasyon, ultraviyole, kimyasallar, virüsler, ağır metaller gibi etkenlerin farklı kanser tipleri için risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca çocukluk çağı kanserlerinin tutulum yerine bağlı olarak farklılık gösterdiğini ekledi.
'Kanser, Birçok Hastalığı Taklit Edebilir'
Dr. Kaçmaz, çocukluk çağı kanserlerinde belirli keşiflerin kanserin tutulum yerine göre değişiklik gösterebileceğini belirterek, kanserin birçok hastalığı taklit edebileceğini söyledi. Kilo kaybı, düşkünlük, kemik ağrıları, ateş gibi genel belirtilerin yanı sıra, organ tutuumlu kanser türlerinde daha özgül belirtilerin de görülebileceğini ifade etti.
'Çocuklarda İyileşme Oranı, Erişkinlere Göre Daha Yüksek'
Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kanserlerin tek tip bir tedavi yöntemi olmadığını ve çocuklarda iyileşme oranının erişkinlere göre daha yüksek olduğunu belirten Kaçmaz, tedavinin türünün hastaya özel planlandığını açıkladı. Kemoterapi, radyoterapi, kemik iliği nakli gibi yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi.
'Ailelere ve Doktorlara Önemli Görev Düşüyor'
Hastalığın toplumsal bilincinin artırılması, çevresel risk faktörlerinin azaltılması ve erken tanının sağ kalımı artırabileceğini belirten Uzm. Dr. Hamdullah Cem Kaçmaz, ailelere ve doktorlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Genetik temelli kanser türlerine karşı erken tanı ve tedavinin sağ kalım oranlarını artırabileceğini ifade etti.