Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, vajinal mantar hakkında bilgilendirme yaptı. En sık candida albikans isimli mantar hücrelerinin neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonunun kadınlarda sık görüldüğünü aktaran Dr. Allahverdiyeva, normal vajinal flora bakterilerinin zengin olduğunu ve buradaki lactobacillus bakterilerinin diğer bakteri ve mantarların sayısını dengede tuttuğunu söyledi. Bu dengenin bozulması durumunda mantar enfeksiyonunun oluşabileceğini belirtti. Mantar enfeksiyonunun belirtilerini genital bölgede yanma, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, yoğun beyaz vajinal akıntı, ilişki sırasında ağrı ve idrar yaparken yanma olarak sıraladı.
Vajinal Mantar İlaç Tedavisi ve Diğer Tedavi Seçenekleri
Şikâyetlerin bazen kendiliğinden tedavi olmadan da geçebileceğini ifade eden Dr. Allahverdiyeva, çoğu zaman ilaç tedavisinin yeterli olabileceğini belirtti. Ancak gebelik, diyabet, uzun süreli antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflığı ve stres gibi durumlarda tekrarlama eğiliminin olduğunu söyledi. Tedaviye dirençli ve tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında ek laboratuvar ve kültür testlerinin yapılmasının gerekebileceğini dile getirdi.
Vajinal Mantar Tedavi Planı ve Önlemler
Tedavi planının, şikâyetlerin şiddeti, süresi ve tekrarlama durumuna göre değişebileceğini belirten Dr. Allahverdiyeva, en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinin antifungal haplar, fitiller ve kremler olduğunu söyledi. Destek olarak bitkisel tedavilerin de eklenebileceğini ifade etti. Vajinal mantarların idrar yollarını da etkilediğini ve bu nedenle bol sıvı tüketmenin önemli olduğunu vurguladı. Gebelikte vajinal mantara yatkınlığın artabileceğini ve tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğunu belirtti. Mantar enfeksiyonunu önlemek için hijyen kurallarına uyulması, pamuklu iç çamaşırların tercih edilmesi, vajinal duş yapılmaması, düzenli spor ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.