Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Uyku Apnesi Trafik Kazalarındaki Ölüm Riskini Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Uyku Apnesi Trafik Kazalarındaki Ölüm Riskini Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Uyku apnesi, sadece uyku sırasında solunumun durması değil, aynı zamanda trafik kazalarında ölüm riskini artırıyor. Uzmanlar, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemlerini açıklıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uyku Apnesi Trafik Kazalarındaki Ölüm Riskini Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor
KAYNAK: İHA

Uyku bozukluğu sonucu gelişen trafik kazalarında ölüm oranının yüzde 11.4 olduğunu ortaya koyan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, bu durumun diğer sebeplerle olan kazalarda ise yüzde 5.6 olduğunu belirtti.

Trafik kazası riskinin, gündüz aşırı uyku eğilimine yol açan uyku apneli olgularda yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu vurguladı.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesinin, uyku sırasında tekrarlayan solunum durmaları ile karakterize, oksijen düşmeleri ve uyku bölünmelerine neden olan, ani ölüm riski oluşturan ve birçok vücut sistemini ilgilendiren ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hastalığın belirtilerini detaylıca açıkladılar.

Uyku Apnesi Belirtileri ve Etkileri

Uyku apnesinin belirtileri arasında uzun süre devam eden horlama, gündüz aşırı uyku hali, gece uykuda solunum durması ve sabahları baş ağrıları sıklıkla görülüyor. Bu hastalığa bağlı olarak, hastalarda yorgunluk, depresyon, sinirlilik gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor.

Kimler Risk Altında?

Uzmanlar, uyku apnesinin kadınlarda en az yüzde 2'sinde, erkeklerde ise yüzde 4'ünde geliştiğini belirtiyor. Hastalığın görülme sıklığının obezite, boyun kısalığı, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlere bağlı olarak arttığını ifade ediyorlar.

Tedavi Yöntemleri ve Önlemler

Uyku apnesi tedavisinde ilk aşamanın genel önlemlerin alınması olduğunu söyleyen uzmanlar, kilo kontrolü, uyku pozisyonunun düzeltilmesi ve eşlik eden hastalıkların tedavisini öneriyorlar. Tedavinin diğer aşamalarında ise CPAP gibi pozitif hava basıncı tedavisi ve cerrahi müdahaleler gündeme gelebiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Toplantıda Mesut Kocagöz Unutulmadı!

Toplantıda Mesut Kocagöz Unutulmadı!