Uçuşlarda kulakta tıkanma, ağrı, çınlama gibi sorunlarla karşılaşan yolcular için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Sarı, önemli bilgiler paylaştı. Dr. Sarı, uçuşlarda kulak sorunlarına karşı alınabilecek önlemleri açıklarken, özellikle iniş sırasında yapılan egzersizlerin bu tür problemleri önleyebileceğine dikkat çekti.

İniş veya kalkış sırasında kulakta yaşanan basınç değişikliklerinin çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Sarı, 'Uçuşlarda kulakta tıkanma, ağrı, çınlama gibi problemler yaşanabilir. Bu durumun önüne geçmek ve sorunları en aza indirmek için bazı basit önlemler almak mümkündür' dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Sarı

Uçuşlarda kulak sorunlarından korunmak için ne yapılmalı?

Dr. Sarı, kulak sorunlarını önlemek veya hafifletmek için şu önerilerde bulundu:

  • Uçuşu Ertelenme veya Alternatif Ulaşım Yollarını Değerlendirme: Mümkünse uçuşu ertelemek veya başka bir ulaşım yöntemi kullanmak sorunların önüne geçebilir.
  • Dekonjestan Hap Kullanımı: Uçuştan bir gün önce doktor kontrolünde dekonjestan hap kullanmak, basınç değişikliklerine karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir.
  • Uyumama ve Burun Açıklığı: Uçuş sırasında özellikle iniş ve kalkışta uyumamak, burun açıcı spreylerin kullanımı, basınç değişikliklerine karşı alınacak basit önlemler arasında yer alır.
  • Yutkunma Hareketi ve Su İçme: Yutkunma hareketi yapmak, sakız çiğnemek, su içmek gibi aktiviteler, basınç değişikliklerini dengeleyebilir.
  • Esneme Hareketi: Esneme hareketi, yutkunmaya benzer bir şekilde basınç dengesini sağlamada etkili olabilir.
  • Valsalva Manevrası: Kulaklar açılmıyorsa, kalkış sırasında burun kapatılarak yutkunmak, iniş sırasında ise ağız ve burnun kapatılarak nefes vermek (Valsalva Manevrası) basıncı dengeleyebilir.

Kaynak: İHA